DOKTOR TIODOROVIĆ POTVRDIO, SRBIJA NA KORAK OD KRUPNE ODLUKE: Na jesen se uvodi obavezna vakcinacija dece

Autor: Republika

Vesti

18.06.2021

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, pišu mediji.

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Branislav Tiodorović

Tu mogućnost je potvrdio za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

- U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela - rekao je on.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" su naveli da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

- Jedna od novih kategorija su i sva deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi. Cilj je da se od ove bolesti zaštite sva osetljiva deca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe tokom trudnoće i nakon porođaja - naveli su iz "Batuta" za Kurir uz podsećanje da je ova izmena na snazi od januara 2021.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoki

18.06.2021 08:48

Ako zaista postoji zastita od odredjenih bolesti trebala bi se zastititi do max 7g starosti, ostalo je bez veze.. isto tako treba obratiti paznju zasto vakcinisana deca zive krace, obolevaju od drugih bolesti za razliku od nevakcinisanih, zasto su preci ziveli duze a medicina pored tolikog napretka skracen zivotni vek.. kolike su odstete nakon vakcinacije, u pomenutim zemljama su ogromne, i poslednje ako se desavaju tolike stetnosti zasto se uopste razmislja o nabavci.. ipak se radi o zdravlju veceg broja lica.. i koliko je obolelo nevakcinisane dece, mozda 0,000001 posto svi ostali su doziveli toliku starost.

Vladica

18.06.2021 17:18

@Zoki - Kakav glup komentar. Naši preci su živeli mnogo kraće. Retko ko je živeo duže od 60 godina. Sada mnogi žive duže od 80 i više godina. Ako idemo dalje u prošlost životni vek ljudi je sve kraći.