HILJADE SRPSKIH VOJNIKA U MISIJAMA PO SVETU! Otkrivamo gde su sve angažovani

Autor:

Vesti

17.06.2021

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Srbije je od 2006. godine stalno prisutna u mirovnim misijama, a njeni pripadnici su učestvovali u 14 multinacionalnih operacija – osam pod okriljem UN i šest u sastavu misija Evropske unije, izjavila je načelnica Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Srpski vojnici u misijama po svetu

Milenković je, na tribini Atlantskog saveta „Učešće Srbije u mirovnim misijama“, precizirala da su do 2020. u misijama bila angažovana 4.652 pripadnika VS, od kojih su oko devet odsto bile žene.

Pripadnici VS trenutno učestvuju u osam multinacionalnih operacija – pet UN i tri EU, sa 280 pripadnika, od kojih je, kako kaže, 46 žena.

Podsetila je da je angažovanje u mirovnim misijama počelo 1956. kada su pripadnici JNA poslati u Sinaj.

Time smo dali značajan doprinos miru, a u toj misiji ukupno je bilo angažovano kroz 29 rotacija 14.265 pripandika JNA - navela je pukovnica.

Dodala je da je su pripadnici JNA uvek bili na najvišem zadatku u misijama, i da je tako i danas.

Prema njenim rečima, od 2020. VS pocela je angažovanje i u multinacionalnim operacijama EU na zaštiti brodova.

Kruna angažovanja je bolnica u Centralnoj Afričkoj Republici, gde naši pripadnici čak leče i predstavnike diplomatskog kora, ali i državni vrh te države -  rekla je Milenkovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading