BAJDEN PRETI SANKCIJAMA ZAPADNOM BALKANU: U najvećoj meri se odnosi na Srbiju

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

13.06.2021

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova uredba američkog predsednika Džozefa Bajdena, kojom se preti sankcijama političarima na Zapadnom Balkanu, u najvećoj meri se odnosi na Srbiju, tvrdi američki analitičar spoljne politike Edvard Džozef

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

On u tekstu u američkom ''Forin polisiju'' piše da proširenje izvršnog naloga za borbu protiv korupcije na Balkanu, kao i upozorenje na mere protiv onih koji ne sprovode navedene sporazume, podrivaju demokratske procese i ljudska prava, tretiraju se kao stav koji predstavlja oštro razdvajanje Bajdenove administracije od prethodne.

Džozef navodi da uredba pruža Bajdenu katalizator za prikupljanje podrške među saveznicima SAD na samitima EU-NATO-a sledeće nedelje, šaljući snažan signal zapadnog jedinstva uoči susreta američkog predsednika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.


On ocenjuje da inertnost u Briselu i unutar samog Stejt departmenta predstavlja snažnu prepreku ostvarenju principijelne vizije koju su izneli predsednik SAD i njegov državni sekretar i primećuje da SAD i EU trenutno imaju dvostepeni sistem kada je reč o demokratskim standardima na Balkanu - privilegovan put za Srbiju, kako tvrdi, i stroži za susedne države koje teže EU.

Džozef tvrdi da srpska vlada, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, ima najpovoljniji tretman od zvaničnika SAD i EU i da je, za razliku od ''''hladnoratovskih diktatora'''' poput Josipa Broza Tita, kojeg je Zapad podržavao, Vučić štit za protivnike Zapada, Rusiju i Kinu i zaključuje da je kandidatura Srbije za EU ''uglavnom apsurdna".
RepublikaFoto: twitter.com/Edward P. Joseph
Edvard Džozef

Dodaje da neuravnoteženi tretman Zapada prema Srbiji predstavlja najintrigantniji i jedan od glavnih izazova za Bajdenovu misiju da okupi evropsku podršku demokratiji.


Albaniji je, kako navodi, već dugo uskraćena mogućnost da otvori pregovore za članstvo u EU zbog korupcije i odstupanja od demokratske prakse, a SAD su upravo sankcionisale bivšeg albanskog premijera Salija Berišu.

- Dok je američki ambasador u Albaniji odmah objavio na Tviteru saopštenje Bele kuće, američki ambasador u Srbiji je čestitao NBA zvezdi Nikoli Jokiću, koji je Srbin, na izboru za MVP.

Kontrastni tvitovi ilustruju problem. Bajden i Blinken su poslali nekoliko jasnih poruka regionalnim liderima, a vidimo kako ih niži zvaničnici razvodnjavaju - piše Džozef.

U februaru je, nastavlja analitičar, Bajden pisao Vučiću, pozivajući srpsko rukovodstvo da izvrši reforme i prizna Kosovo, a ambasada SAD je, kako navodi, brzo porekla da to predstavlja promenu američke politike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading