TRAGEDIJA IZ KNINA VELIKA OPOMENA ZA SVE RODITELJE: Ne ostavljajte decu u kolima ni minut!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

09.06.2021

16:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak (5) iz Knina preminuo je usled toplotnog udara pošto ga je otac ostavio zaključanog u automobilu.

Foto: Ilustracija

Čovek je svakog jutra vodio dečaka u vrtić, ali je kobnog dana dobio hitan poziv s posla, parkirao kola i odjurio na posao. Deteta se setio tek po podne pošto ga je žena pozvala da pita gde im je sin i zašto nije u vrtiću. Da stvar bude gora, auto je imao zatamnjena stakla, a pretpostavlja se de je dečak zaspao, pa niko nije mogao da ga vidi.

Merenja stručnjaka iz Arizone su pokazala da temperatura u automobilu koji je na suncu za pola sata može da poraste za čak 20 stepeni. Tako kad, recimo, na jučerašnjih 28, koliko je bilo u Beogradu, dodate ovu brojku, jasno je da retko ko to može da preživi, a kamoli dete.

Pedijatar Saša Milićević opominje da je boravak u bilo kakvoj prostoriji koja je zatvorena i na suncu opasno, a pogotovu ako je to automobil.

- Ljudi misle da je to kratko. Problem je što je kod dece centar za termoregulaciju nedovoljno razvijen. Oni se mnogo brzo zagrevaju, a teže rashlađuju i kada se temperatura podigne za svega nekoliko stepeni, a u autu je leti vruće i dok ga vozite, a kamoli da ga ostavite na suncu, nastaje jedno šokantno stanje. Organizam ne može sam da izreguliše temperaturu, dolazi do toplotnog šoka, dehidratacije, mogu da nastanu febrilne konvulzije, a u najgorem slučaju da nastane smrt - objašnjava Milićević i dodaje da se normalna termoregulacija uspostavlja tek između šeste i desete godine. 

Zašto je opasno ostavljati decu u kolima

1. Može da ih odnese pauk
2. Nije ni zima manje opasna, naročito ako je isključen motor, a, samim tim, i grejanje jer može doći do hipotermije
3. Ukoliko se tokom zime ostavi i upaljen automobil i grejanje, dete može da se otruje od izduvnih gasova
4. Uvek postoji mogućnost da vam automobil neko ukrade
antrfile

Paklena kombinacija

1. Manjak kiseonika
2. Velika koncentracija ugljen-dioksida
3. Visoka temperatura

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading