UPETLJALI SE U SOPSTVENE IZMIŠLJOTINE: Medigrupa priznala da je lagala!

Autor:

Vesti

07.06.2021

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rukovodstvo Medigrupe, u kojoj je izbio skandal decenije kada su iz kartona pacijenata procurili poverljivi podaci, odustalo je od daljeg gonjenja Joane Batsijalu, na koju su pokušali da svale krivicu na silne malverzacije, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/ST/V. LUKIĆ/Pritnscreen/TV Pink/
BEŽE OD ISTRAGE: Marija Rabrenović i Dejan Pešić

Naime, u pismu Višem javnom tužilaštvu Medigrupa je navela da odustaje od učešća u daljem postupku, čime je priznala da su sve optužbe protiv Joane bile laž i pokušaj prebacivanja odgovornosti. Ipak, uprkos podrobno obrazloženim navodima o nezakonitostima u radu, ovaj lanac klinika kao da je jači od države, a njen prvi čovek Dejan Pešić i jedna od direktorki Marija Rabrenović na sve načine pokušavaju da zataškaju aferu.

Podsetimo, uskoro se navršava tačno godinu dana otkada je poreska policija (deluje u sastavu Poreske uprave, odnosno Ministarstva finansija) utvrdila utaju poreza na dobit u iznosu od 2.253.492 dinara unutar ovog sistema. Preciznije, pokušaj utaje, s obzirom na to da je sve provaljeno.

Za ovo moraju da odgovaraju

- zloupotreba službenog položaja
- falsifikovanje isprava
- odavanje poslovne tajne

Joanu Batsijalu i još jednu radnicu prijavili su iz Medigrupe, koja je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša, pokušavajući da od njih naprave žrtvene jarce iako je, primera radi, Joana gotovo tri godine ukazivala na ogromne propuste u čuvanju i zaštiti podataka pacijenata. Njeno svedočenje u policiji otvorilo je novu Pandorinu kutiju jer, prema svemu sudeći, ne samo da su iscurili podaci pacijenata već su neki pacijenti i ucenjivani.

- Za dve godine poslala sam preko 1.600 mejlova da bih rukovodioce upozorila na velike propuste u bezbednosti podataka, finansija, kao i uslova rada, zbog fiktivnih radnih mesta. Početkom 2018. dve radnice s rukovodećih radnih mesta su napustile Medigrup SEE i nakon toga su kontaktirale sa svim pacijentima za koje su znale da su imućniji i poznati, takođe su im i slale poruke, što je značilo da su odnele podatke o pacijentima - ispričala je Joana Batsijalu u policiji.

Poverenik: Krenulo s mrtve tačke

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinković imao je svojevremeno mnogo problema da pristupi bazi podataka Medigrupe. Navodno, sistem im je pao baš kad je stigla inspekcija iz kancelarije poverenika.
- Nešto se pomerilo s mrtve tačke pre nekoliko meseci. Izrekli smo im opomenu i naložili da postupe po određenim merama, a oni su nas informisali da su te mere sproveli - rekao je Marinović za Srpski telegraf, dodajući da ne može da iznosi druge detalje.

ZABRANA RADA

U međuvremenu, Medigrupa je upravo Joanu pokušala za ovo da okrivi iako je ona duže vreme upozoravala menadžment šta se događa. Joana je krivičnu prijavu podnela Tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala 30. decembra prošle godine. Između ostalog, iz navoda te prijave, podrobno obrazloženih, vidi se i da su počinjeni prevara i falsifikovanje isprave kada je bez njenog znanja na rukovodeće mesto postavljena Marija Rabrenović. Zašto je to činjeno, vidi se iz njenih daljih navoda, kada otkriva da su preko neosnovanog odobravanja zajmova praktično prane pare.

- Direktorka Marija Rabrenović zaključila je više ugovora o zajmu, a da za to nije imala ovlašćenja s obzirom na to šta je sve predviđeno opštim aktima ustanove - iznosi Joana Batsijalu u prijavi.
Krivična prijava ima 22 strane i u njoj su do detalja nabrojane sve nezakonitosti. U međuvremenu, prema rešenju Ministarstva zdravlja, zbog uočenih propusta u radu, početkom januara ove godine do daljeg je prestala s radom klinika "Joana".

Srpski telegraf do današnjeg dana nije dobio odgovore ni iz Medigrupe ni iz tužilaštva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading