OVO JE SKANDAL! Medigrupa i Tužilaštvo bi da ućutkaju Srpski telegraf! UNS: Ovo ne sme da se radi!

Autor:

Vesti

06.02.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suvlasnicu jedne od klinika Joanu Batsialu ispitivali da li poznaje nekog u našem listu, pokušavajući da zaustave pisanje o skandalu decenije!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Medigroup

Medigrupa i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, na čijem je Branko Stamenković čelu, pokušavaju da ućutkaju Srpski telegraf. Time žele da nas spreče da pišemo o curenju najpoverljivijih ličnih i medicinskih podataka iz privatne zdravstvene ustanove, koja je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša.

Naime, po prijavi Medigrupe, policija je, a po nalogu tužilaštva, dva i po sata saslušavala Joanu Batsialu, suvlasnicu klinike "Ioanna, specijalna bolnica Medigrupa".

Šta je procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama Medigrupe, s imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

JASNO NAVEDENO

Tokom saslušanja, kako se može videti iz zapisnika sa saslušanja Joane, do kog je naš list došao preko izvora u tužilaštvu, najveći deo vremena inspektori su je ispitivali (saslušana je u svojstvu građanina) da li poznaje nekog iz Srpskog telegrafa, ima li kontakte sa bilo kim iz našeg lista i slično.

- Umesto da istražuju kako su procurili podaci, oni se bave time kako je informacija o tome dospela do vašeg lista. Joanu su saslušali po prijavi Medigrupe, pokušavajući od nje da naprave žrtvenog jarca, iako je, u stvari, kako se ispostavilo, ona duže od dve godine upozoravala menadžment Medigrupe da je nedopustivo što svako unutar sistema može da pristupi podacima pacijenata s bilo koje od 16 klinika unutar ove zdravstvene ustanove - objašnjava naš sagovornik od početka upućen u tok istrage.

Sve im jasno rekla, otkrila zašto se svete

Joana Batsialu, na pitanja poznaje li nekog u Srpskom telegrafu i druga slična koja su joj postavljali, ovako je odgovorila:

- Napominjem da nikada nisam kontaktirala sa novinama Srpski telegraf niti znam gde se nalaze.

Ona je u izjavi navela i da je sigurna da su je iz Medigrupe lažno optužili jer je od njih tražila raskid ugovora o saradnji.

Da ni Medigrupi ni tužilaštvu ne odgovara da se sazna istina, pokazuje i to što su, uprkos svim naporima da Joanu Batsialu i još jednu ženu optuže da su one iznele podatke, morali da odustanu od bilo kakvog postupka protiv njih. Takođe, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal još nije dostavilo podatke iz istrage kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je pokrenuo postupak.

RepublikaFoto: V. Lukić
BRUKA: Dejan Pešić, prvi čovek Medigrupe

PODNELI DOKAZE

Ovim povodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je ocenilo kao nedopustive pokušaje tužilaštva da istražuju novinarske izvore.

- Udruženje novinara Srbije poziva Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da u postupanju po krivičnoj prijavi za curenje podataka pacijenata iz Medigrupe ne istražuje ko je novinarima dostavio informacije i da zaštiti pravo izvora da komuniciraju s novinarima i pravo medija da objavljuju vesti o kršenju propisa. Redakcija Srpskog telegrafa, koji je u decembru prvi objavio da iz klinika Medigrupe cure lični i medicinski podaci pacijenata, obratila se UNS sa dokazom da su policajci, po nalogu tužilaštva, ispitivali jednu osobu da li je bila u kontaktu s novinarima ovog lista. Pravo novinara da zaštite izvor zakonski je zaštićeno i ono omogućava uzbunjivačima i drugim izvorima da bez straha od posledica novinarima dostave informacije o nezakonitostima - navode iz UNS.

 

 

 

UNS, takođe, podseća da je po Zakonu o zaštiti uzbunjivača zabranjena odmazda poslodavca i državnih organa nad uzbunjivačima.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal nije odgovorilo na naša pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading