NEDELJKO TODOROVIĆ IZNEO ŠOKANTNU PROGNOZU ZA LETO! Spremite se za neuobičajeno vreme

Autor: Republika

Vesti

07.06.2021

11:28

Prva polovina leta biće topla sa čestom pojavom nepogoda i padavina lokalno, rekao je danas meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

Tanjug/D. GOLL
Nedeljko Todorović

On dodaje da se u avgustu očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana nego u julu.

Govoreći za K1 TV, on je istakao da će dani tokom juna i jula biti topliji ali sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine lokalno, dok se za kraj jula i avgust - očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana.

- Očekujemo da avgust bude topliji u odnosu na juli, i uopšte prvu polovinu leta koje meteorološki počinje od juna - rekao je on.

Govoreći o grmljavinama, Todorović je rekao da je njihova sezona od kraja aprila do početka oktobra, kao i da je maksimalan broj grmljavinskih oblaka krajem juna i u prvoj polovini jula.

Tanjug/J. PAP

On je istakao da grmljavinski oblaci nastaju za 5-10 minuta na nekom mikro mestu, po pravilu popodne.

- Prva stvar je preventiva. Ako se ide na bilo gde na otvoreno, da se gleda prognoza za grmljavinske oblake. Ako su već napolju da se ode do prvog čvrstog objekta kada se čuje prva grmljavina. Po grmljavini nikako ne treba biti na poljani, ni u vodi, niti uz usamljeno drvo - rekao je on.

Dodao je da ko se zatekne na otvorenom u prirodi, da nađe šiblje ili šikaru gde može da legne ili čučne.

- Samo da čovek ne štrči iznad ravnine - rekao je on.

Profesor ETF-a u penziji Milan Savić rekao je da se po grmljavini treba sakriti u zatvoreni prostor, ili naći zaklon pored zgrada.

- Automobil je dobra zaštita, nikako otvoreni prostor. Treba izbeći prirodu ako se očekuje grmljavina - rekao je on.

Stanovi koji su zaštićeni gromobranskom instalacijom su bezbedni, istakao je Savić i dodao da može da postoji problem kod nelegalne gradnje. Istakao je i da kompjutere i televizore treba zaštiti uređajima za prenaponsku zaštitu kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Komentari (0)

Loading