DUŠA MALA: Magdalena tri i po godine čekala bubreg, dobila ga na 18. ROĐENDAN!

Autor: rts.rs

Vesti

27.11.2017

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Urgentnom centru Srbije i Dečjoj klinici u Tiršovoj i u subotu su urađene transplantacije. Produžena su tri života – pacijentima od 16 i 19 godina su presađeni bubrezi, a jetru je dobio 64-godišnji pacijent.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Magdalena Blagojević

Od početka godine saglasnost za transplantaciju dalo je 35 porodica, što je dva i po puta više nego prošle godine tako da je i u nedeljama za nama urađeno i najviše transplantacija od kada se sprovodi ovaj program. Novi život na dar dobila je i jedna devojčica – Magdalena Blagojević.

Magdalena je tri i po godine išla na dijalizu. Najvredniji poklon dobila je sedam dana uoči 18. rođendana, koji je proslavila u petak.

- Ostvarile su mi se baš sve želje. Bila sam kod druga na punoletstvu, i onda su me pozvali i rekli da su našli donora, da verovatno odgovara bubreg. Došli smo u Tiršovu i uradili neke testove. Uskoro su rekli da odgovara - priča Magdalena.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Zaposleni slavili sa Magdalenom

Da i u bolničkim uslovima lepo proslavi rođendan, potrudili su se i zaposleni u Tiršovoj, ali i Magdalenini baka i dva brata.

- Uvek smo bili zajedno i prebrodili smo najteže, sad da se Maki oporavi i to je to - kaže njen brat Igor.

Baka Kruna je presrećna.

- Bila se spremila, u štiklicama je bila. Izljubila me je, kaže: bako nemoj da se sekiraš, došao je moj srećan dan - priseća se baka Kruna.

Irena Korićanac, psiholog iz Dečje klinike u Tiršovoj, ističe da je doniran organ donesen iz Novog Sada.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Tinejdžerka sa bratom i bakom

- U subotu je bilo jasno da je ona dobar kandidat, jako brzo se skupio ceo tim, hirurzi, pedijatri, anesteziolozi. U nedelji kada je dobila bubreg, ona i slavi rođendan. Rekla sam joj da ne može da jede tortu, a ona - ‘nema veze, ja sam dobila bubreg‘ - priča Irena Korićanac.

U Tiršovu na dijalizu svakog drugog dana dolazi 12 dece. U ovom trenutku na listi za transplantaciju je njih petoro, a ove godine šestoro dece je dobilo novi bubreg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading