USKORO U SRBIJI POTPUNA ZABRANA FIZIČKOG KAŽNJAVANJA DECE! Kad je udarac ZLOSTAVLJANJE, a kad ima VASPITNU FUNKCIJU!?

Autor: Republika

Vesti

23.05.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je udarac zlostavljanje, a kada ima vaspitnu funkciju i šta o tome misli majka troje dece, a šta psihijatar.

U pripremi je novi Zakon o porodici i pravima deteta koji će uvesti potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece, a svako dete će imati pravo da prijavi roditelje Centru za socijani rad.

Cilj tog Zakona je, prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milke Milovanović Minić, da doprinese pozitivnom roditeljstvu.

Ona je za za K1 objasnila detalje Zakona, koji su mogući problemi koji se mogu javiti, a evo šta o tome misli psihijatar prof. dr Nevena Čalovska Hercog.

- Zakoni su okviri, socijalni okviri koji nas informišu šta je dozvoljeno i šta će se kažnjavati. Mislim da je život teritorija, a mapa su samo okviri - kaže ona, a zatim izdvaja šta u novom Zakon vidi kako najveći problem.

- Mislim da je to jedan kontinuum između vaspitnih mera i fizičkog zlostavljanja. Taj dijapazon je veoma širok i mora se negde diferencirati šta je vaspitna mera – to je možda blagi udarac deteta po turu kada gura rukicu u šteker, a šta fizičko zlostavljanje sa idejom da izazove kod deteta patnju.

Kada je o tome reč, prema rečima državne sekreterake, u toku je obuka stručnjaka koji će moći da u konkretnim situacijama razlikuju da li je reč o zlostavljanju ili vaspitnoj meri.

- Potpuno se slažem da tolerancija društva prema zlostavljanju treba da bude nula. Ovde je veliki zadatak kako da roditeljstvo bude podsticajno, a ne kažnjavajuće i kako da vaspitavamo decu, a da ne ugrozimo njihov osećaj da je porodica sigurna baza jer se samo iz takve porodice odrasta u emotivno stabilnu osobu sa funkcionalnim repertoarom ponašanja. 

Majka troje dece od 7, 11 i 13 godina, Aleksandra Vranešević, smatra da je pre donošenja takvog zakona važno organizovati radionice ili na neki drugi način upoznati roditelje sa tim zakonom.

- U celom sistemu nam fali da budemo provučeni kroz neku, ne mogu da kažem obuku, ali pomoć, da nađemo neku vaspitnu meru jer i u školama nastavnici, svi imamo problem sa decom. Nema autoriteta i mislim da je to velika greška, moja deca se nastavnicima javljaju sa zdravo, kada pitam zašto tako, kaže svi tako u školi. Mislim da je deci mnogo dato na slobodi, da se ne zna šta je vaspitanje, popuštanje, a šta kazna.

Kao najčešće situacije u kojima roditelji udare decu, navode se neposlušnost deteta ili to da se našlo u nekoj opasnoj situaciji. Šta uraditi kada, recimo, dete otrgne ruku i pretrči ulicu dok je crveno svetlo za pešake – da li je zlostavljanje udariti ga u toj situaciji?

- Možete fizički da ga zaustavite. Mislim da je u takvim situacijama kada udarite dete, to reakcija iz straha, nije promišljena. To možemo da razumemo, to nije zlostavljanje, ali verovatno može da se nađe neki drugačiji način, ne mora se uvek udaranjem vaspitavati dete. Ono se može zaustaviti i kada dete oseti vašu emociju u toj situaciji, ono će razumeti - tvrdi dr Čalovska Hercog.

Zloupotrebe zakona

Ono što mnoge brine je mogućnost zloupotrebe ovog Zakona, odnosno situacije u kojima će deca moći da prijave roditelje za fizičko zlostavljanje, čak i kada toga nema, potpuno nesvesnih posledica koje to može da ima.

Da su deca vrlo svesna svojih prava, potvrđuje i mama Aleksandra.

- Moj sin najstariji je vrlo impulsivan i kada imamo neku raspravu, evo baš juče smo imali, na kraju smo se isplakali i zagrlili, to je zdrava komunikacija. Ali često u afektu ima običaj da kaže "ma samo, ja ću te prijaviti". Kada znaš da nešto radiš kako treba, onda kažeš prijavi me. Nije bila tuča u pitanju, nego smo se verbalno sukobili. On se osetio ugrožen jer je trebalo da ide na trening, i kaže mi da se "osetio ugroženim jer ja ne želim u tom trenutku da idem na trening, a ti vršiš pritisak da idem". Priča je duži proces, ali mislim da moja deca sve ono što smo pričali prethodnih godina sada lepo primenjuju.

I psihijatar smatra da postoji rizik od zlupotrebe

- Rizik od zloupotrebe svakog zakona postoji, zato je važno to što će stručnjaci imati priliku da razviju kompetence da razlikuju fizičko zlostavljanje od nečega što je bilo u funkciji vaspitne poruke. Mislim da će pokušaja zloupotrebe biti i da o tome treba da razgovaramo - kaže dr Čalovska Hercog, dodajući da je njen stav da treba da se "organizuju radionice, da postanemo emotivno pismeniji".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading