PIČVAJZ U EU! POSVAĐALI SE ZBOG SRBIJE! Saznajemo šta se dešavalo iza kulisa samita u Briselu

Autor:

Vesti

15.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formirana veća grupa država koja traži da se naša zemlja što pre integriše u Uniju

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sve glasniji apeli u EU da se ubrza proces integracija Srbije

Srbija je pre 12 godina napravila prve korake ka Evropskoj uniji. Ali se datum prijema odlagao pošto je članstvo (zlo) upotrebljavano kao sredstvo za pritiske i uslovljavanje, naročito u procesu rešavanja kosovskog čvora. Prilike u Briselu su se, međutim, znatno promenile. Srbija se nameće kao strateški partner i zato su, kako saznaje Srpski telegraf, sve glasniji apeli u EU da se ubrza proces integracija.

Na taj način, računaju neki (ali i dalje samo neki) u Briselu, jednim potezom ubili bi dve muve: zaustavili prodor uticaja Rusije i Kine i zadržali dominaciju na zapadnom Balkanu preko Srbije, kao apsolutnog lidera u regionu.

- U Briselu je nastao, što bi se narodski reklo, pičvajz zbog Srbije. EU se bukvalno podelila na tri grupe. One koji se zalažu da Srbija što pre uđe u EU, protivnike toga i one neutralne - govori za Srpski telegraf diplomatski izvor iz Brisela.

VAŽAN DATUM

Ta podela se, kako objašnjava, jasno videla na nedavnom sastanku Saveta ministara spoljnih poslova, održanom prošlog ponedeljka, na kojem se raspravljalo o zapadnom Balkanu.

- Najviše se pričalo o Srbiji, koja se preporodila, slažu se svi. Ekonomski, vojno, politički ojačala, a zbog mudre diplomatije srpskih vlasti predvođenih predsednikom Vučićem održava saradnju sa svim svetskim silama. Kako na zapadu, tako i na istoku. To nije nezapaženo. Naprotiv. Jasno je da ne prolazi više politika štapa i šargarepe. I zato su u Briselu sve glasniji oni koji traže da Srbija što pre uđe u evropski voz. Neke diplomate su na tom sastanku upozoravale da Srbija neće čekati na tom evropskom peronu, nastaviće napredak nekim drugim vozovima. Pre svega, misle na Moskvu i Peking. A to bi, smatraju, trebalo izbeći - priča naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Bilo je, kako navodi, i povišenih glasova jer su drugi pak tvrdili da Srbiji još nije mesto u EU. Uprkos tome, uočljivo je da je srpski lobi u Briselu sve snažniji, o čemu svedoče poruke šefova diplomatija više zemalja EU da "zapadnom Balkanu treba pokloniti stratešku pažnju". Veću angažovanost u regionu najavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj "kako bi ponudili bolju i snažniju evropsku perspektivu". Njegov kolega Anže Logar, šef diplomatije Slovenije, koja u junu preuzima predsedavanje EU, istakao je da Ljubljana podržava stav da ovaj region ima "stratešku vrednost za EU". Isto poručuju i mnogi drugi, pre svega, Mađari, Slovaci, Italijani, Rumuni, Španci...

Opšte je poznato da su članice EU podeljene po pitanju proširenja i da je to jedan od glavnih razloga za usporavanje procesa integracija, navodi za Srpski telegraf Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Srbija i ostali kandidati za članstvo uvek mogu da računaju na podršku 10-12 članica, među kojima su one iz Višegradske grupe, Slovenija, Grčka, Rumunija, Italija, Španija... Ostale su, manje-više, prilično rezervisane prema daljem širenju EU, što pokazuju i istraživanja javnog mnjenja u tim zemljama.

NEMA PREĆUTKIVANJA

Ne treba prećutkivati da su Nemačka i Francuska najuticajnije članice EU i da od njih umnogome zavisi i politika proširenja EU, kaže za naš list Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost:

- Međutim, neke članice s vremenom su izgradile svoj politički integritet poput Mađarske, Slovačke... One imaju dobre odnose sa Beogradom, pre svega, zahvaljujući politici predsednika Vučića i čvrsto zagovaraju napredak Srbije ka EU. Otuda ne čudi raskol u EU zbog Srbije. Ali i Berlin i Pariz postaju svesni da njihova politika ucena, naročito oko KiM, ne prolazi više u Beogradu i zato će verovatno korigovati taj odnos. A njih će slediti i druge države članice EU.

Foto: Srpski telegraf

 

Pomak u pregovorima

Nova metodologija Evropske komisije u pristupnim pregovorima s EU obelodanjena je u februaru prošle godine. Objašnjeno je da bi trebalo da ubrza pregovarački proces i stavi ga pod jaču političku kontrolu. Srbija prelaskom na tu novu metodologiju svojih 35 pregovaračkih poglavlja deli u šest tematskih klastera. Iz EU je poručeno da se može očekivati pomak u pregovaračkom procesu Srbije. Realizacija je, kako nezvanično saznajemo, moguća u naredna tri meseca.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Beki

16.05.2021 08:29

A i tuto bugarin je protiv . sve hitlerovi najveci saveznici su protiv, nista cudno.

Dr Toxic

18.05.2021 05:33

Nikako u EU...To je lazna tvorevina i raspada se...Konačno...!

gege

20.05.2021 14:43

Nikad EU, nikad NATO