MASKE SKIDAMO KADA SE ISPUNI JEDAN USLOV! Imunolog Popadić otkrio da li je NEOPHODNO vakcinisati se SVAKE godine!

Autor:

Vesti

13.05.2021

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog, profesor Dušan Popadić kaže da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube
Dušan Popadić

Dušan Popadić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja ali ne još dovoljno dobro.

- Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mera – u zatvorenom prostoru sa maskom, bez obzira na vakcinu - ističe imunolog, piše Mondo.

Smatra da ni mere koje su sada na snazi nisu posebno restriktivne, dodajući da će o daljem popuštanju odlučivati Krizni štab.

Popadić navodi da smo još uvek dosta daleko od kolektivnog imuniteta.

- Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Nismo blizu. Ako se ovim tempom nastavi, možda do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije - naglašava profesor.

Dodaje da nema mnogo smisla proveravati imunitet posle vakcine, ukoliko nije reč o nekoj kliničkoj studiji.

Popadić ne očekuje da vakcinacija protiv korona virusa postane sezonska jer je, kako kaže, imuniski odgovor dobijem vakcinom sveobuhvatan.

- Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj, zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija - svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus - naglašava Popadić.

Važno je, kaže, što brže imunizovati stanovništvo kako bi se "što brže satrla epidemija".

Ističe da ćemo svi moći da skinemo maske kada broj novih slučajeva bude mali dvocifreni broj.

- Ko bira da se ne imunizuje, postoji mogućnost da se zarazi, a da to posle može da košta društvo i naročito neke pojedince u našem društvu - kaže profesor Popadić.

Prema njegovim rečima, mogu da se vakcinišu žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice koje su u drugom i trećem trimestru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Željko

13.05.2021 09:17

Do sada su govorili da je cilj postići vakcinaciju 50% stanovništva. Sada tvrde da je cilj postići vakcinaciju 95% stanovništva.

Damjan

13.05.2021 09:21

Nikada nećemoj postići vakcinaciju 95% stanovništva. Teško je to i utvrditi zbog velikog broja na radu u inostranstvu.

Toma

13.05.2021 09:55

Zašto se vakcinišemo ako i dalje moramo da nosimo maske da se ne bi zarazili?