UST: POTREBAN NAM JE BENEFICIRANI RADNI STAŽ ZA SUDIJE I TUŽIOCE!

Autor: Republika

Vesti

10.05.2021

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) sa žaljenjem konstatuje da je prerani odlazak kolege Nebojše Ćirjakovića, zamenika Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu, veliki gubitak kako za predmetno tužilaštvo, tako i za tužilačku organizaciju u celini.

RepublikaFoto: Republika
Nenad Stefanović

UST je u više navrata upozoravalo i javno zagovaralo ideju da Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva najozbiljnije uzmu u razmatranje inicijativu za uvođenje beneficiranog rada za sudije i tužioce, odnosno da hitno urade procenu rizika radnih mesta i pozicija u pravosuđu, kao preduslov za pokretanje šire rasprave o uslovima i obimu rada u pravosuđu i sledstveno tome ispunjenosti uslova za uvođenje beneficiranog radnog staža.


UST i ovoga puta poziva Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da uvaže činjenicu da se radi o jako stresnim pozicijama, da se sudije i tužioci odavno susreću sa povećanim obimom posla, da nemaju organizovane sistematske preglede, da su učestala dežurstva i prekovremeni rad, da je prosečna starost sudija i tužilaca iznad proseka, te da će svi navedeni faktori neminovno dovesti do tragičnih ishoda, odnosno hroničnih bolesti i smrti, ukoliko se ne preduzmu hitni koraci.

UST podseća i izborne članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca da su u svojim izbornim programima veliki značaj posvetili uvođenju beneficiranog radnog staža, te da je vreme da krenu sa realizacijom istih, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading