Iz kompanije Philip Morris poručuju - postoji rešenje za sve pušače

Autor: Republika

Vesti

10.05.2021

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi generalni direktor (CEO) kompanije Philip Moris International Jacek Olczak, izjavio je da je u narednih pet godina cilj kompanije da polovina neto prihoda bude ostvarena od proizvoda bez duvanskog dima. Ova kompanija će se zalagati da proizvodi koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan budu prisutni i dostupni svima u svetu, a ne samo u razvijenim zemljama.

RepublikaFoto: PMI

U kompaniji ističu da poseduju proizvod koji rešava problem pušenja, a to je IQOS koji zagreva, ali ne sagoreva duvan. Ovaj proizvod se odlukom Američke agencije za hranu i lekove od prošle godine svrstava u kategoriju "duvanskih proizvoda modifikovanog rizika", čime su se potvrdile naučne činjenice da je prilikom korišćenja ovog uređaja izlaganje štetnim materijama smanjeno u odnosu na cigarete.

- Mi smo stvorili bezdimni uređaj IQOS koji ima za cilj što bržu zamenu tradicionalnih cigareta, ali i pored toga mi konstantno radimo na njegovom usavršavanju. U prilog tome ide i činjenica da se za razvoj novih proizvoda izdvaja većina našeg budžeta. Posvećeni smo cilju, a to je svet bez duvanskog dima - naglasio je Olczak koji je od samog početka bio među prvim inicijatorima transformacije čitave kompanije.

RepublikaFoto: PMI

Upravo u periodu dok je Olczak bio direktor operacija PMI, duvanski gigant je povećao udeo proizvoda bez duvanskog dima na 28% kad se pogledaju ukupni neto prihodi, dok su zaključno sa prvim kvartalom ove godine lansirani na više od 60 tržišta. U skladu sa ovim podacima Olczak navodi da kompanija ima još ambiciozniji plan i ističe da je cilj da u narednih pet godina polovina ukupnih neto prihoda ostvari od proizvoda bez duvanskog dima.

- Moram priznati da ima onih koji se pitaju koliko je to izvodljivo, ali uveren sam da ćemo svi zajedno u kompaniji uraditi sve da se to i ostvari, jer nemojte smetnuti s uma činjenicu da je proizvod IQOS tek nekoliko godina prisutan na tržištu - napominje Olczak.

Koliko je korisnika IQOS-a u svetu

Generalni direktor PMI navodi da se procenjuje da je u svetu trenutno 19 miliona korisnika IQOS-a, dok se istovremeno ceni da je njih oko 14 miliona u potpunosti prešlo na IQOS i prestalo da puši cigarete.

- Pušači jednostavno moraju da znaju da je za njih najbolje da u potpunosti prestanu. Ukoliko to ne urade, onda bi trebalo da pređu na manje štetnu alternativu - ističe Olczak.

Koliko su za pojavu novih alternativnih proizvoda važne regulative

Iz kompanije PMI naglašavaju da su pre svega one važne, jer su to pravila koja se moraju ispoštovati. Zato je veliki tim stručnjaka i naučnika radio na istraživanjima i prikupljanju dokaza kako bi se jedan uređaj poput IQOS-a uopšte stvorio. Olczak je ponovo podsetio na odluku FDA kojom su se potvrdili višegodišnji napori komanije da se transformiše industrija i ponudi alternativa pušačima.

- I među alternativama imate različite proizvode, zato je iznad svega bitno da nauka stoji iza svega- dodao je Olczak.

Kako stvari stoje kod nas na Balkanu

Dobro je poznato da je na Balkanu pušenje gotovo stvar tradicije i kulture, posebno kod starije populacije koja se nekako najteže odriče ove navike. Međutim, Olczak je uveren da ukoliko se bezdimni uređaji budu na pravi način predstavili pušačima postojaće veća šansa da oni koji ne žele da prestanu sa pušenjem pređu na manje štetne alternative.

- Treba pomenuti i cenu koja svakako utiče na odabir, ali to je ono što određuju tržišta i porezi, jer pored svega cena naših uređaja ima vrlo mala odstupanja u odnosu na regione i države zbog konkurentnosti. Opet se vraćamo na pravi pristup, promociji alternativa, jer kada ljudi shvate da im tehnologija može omogućiti promenu kvaliteta života na bolje, onda ćemo i biti bliži rešavanju problema sa pušenjem - zaključio je novoizabrani CEO kompanije Philip Morris, Jacek Olczak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading