DRAMATIČNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA TRUDNICAMA I RODITELJIMA: Deci preti rak od čestog snimanja!

Autor: E.S.T.

Vesti

06.05.2021

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako mogu da kažu da je magnetna rezonanca bezopasna kad ima zračenje od pet tesli, a magnetna polja izazivaju karcinom, poručuje pulmolog

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
NIKO SE NE UZBUĐUJE ZBOG UČESTALE EPILEPSIJE KOD NAJMLAĐIH Dr Branimir Nestorović

Čuveni srpski pulmolog prof. dr Branimir Nestorović, nekadašnji član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, i u penziji ne prestaje da šokira.

Ovoga puta je poslao dramatično upozorenje roditeljima, kojima poručuje da decu što manje zrače na dijagnostičkim aparatima, a rekao je da isto važi i za trudnice.

- Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece s poremećajem razvoja mozga. Za mog radnog veka prvih 20 godina je to bio raritet. To je sad patologija, oko koje se niko ne uzbuđuje. Kad sam bio mlađi, kad sam dežurao, mi smo imali jedan epileptični napad u toku noći. Danas ih imamo po pet-šest. Dijabetes je eksplodirao kod dece - kaže dr Nestorović.

Debilno izbacivanje aspirina

Ono što saznam iz sveta volim da prenesem ovde, ali u razumnom obliku. Jer neke svetske preporuke nisu razumne. Evo baciće se na mene kardiolozi kad ovo kažem, ali američka akademija za kardiologiju je izbacila aspirin iz prevencije. Kažu da je to rizična materija, pa su ponovo uveli statine u velikim količinama. A to je opasno po život. Te preporuke su debilne, jasan je Nestorović.

On ističe da je upravo osiromašeni uranijum direktno povezan s poremećajima razvoja mozga kod dece.

- Ljudi koji žele da imaju dete moraju da znaju da moraju da vode zdrav način života. Pripreme za rođenje deteta počinju mnogo pre pravljenja deteta. Teško je dokazati povezanost jednog faktora s nečim. Ne možemo mi te teške metale tek tako da otklonimo iz zemlje, ali možemo da utičemo na druge faktore - upozorava doktor.

On savetuje pacijentkinje da ne idu često na ultrazvuk u toku trudnoće.

- To je besmisleno! Kažu, s druge strane, da je magnetna rezonanca potpuno bezopasna. Kako može biti bezopasno nešto kad vas uvode u magnetno polje jačine pet tesli, a Zemlja ima jednu teslu. Kako se izaziva karcinom? Pa stavite ih u magnetna polja - objašnjava naš pulmolog, čiji kontroverzni stavovi često dižu javnost na noge.

Doktorovi saveti

* Trudnice da ne idu često na ultrazvuk
* Lekari da ne ispunjavaju želje roditelja po pitanju snimanja
* Imamo odlične bolnice, ali treba da budemo pošteniji prema pacijentima

Ističe da je jedno vreme, dok je bio "neki rukovodilac", ludeo kad pogleda statistike naše magnetne rezonance i skenera.

- Devedeset odsto su nalazi normalni. Roditelji dovode decu po principu - došli smo da vidimo. Razumem roditelje, ali ne razumem doktore koji ih snimaju. Suština doktora jeste da proceni šta je dobro za pacijenta. U suprotnom, mi mu dođemo kao samoposluga: oni dođu, kažu hoću to i mi im to damo. Ja svoju ulogu shvatam kao filter - ističe Nestorović.

Kaže da bi lekari morali da budu pošteniji prema sebi i prema pacijentima.

- Mi imamo odlične lekare, odlične bolnice. Ne prihvatam tu teoriju kako smo mi lošiji od Evrope. Primarna zdravstvena zaštita u Evropi je čista kataklizma. Srbi ne shvataju koliko imaju dobru zdravstvenu zaštitu. To kad odu tamo, onda ukapiraju. Meni je bila naša žena, profesorka, živi u Švedskoj, i nju tamo lekar opšte prakse leči pet godina od astme, koju ona nema. I ja pitam da li je on čuo nešto na plućima, a ona mi kaže kako on nju nikada nije ni pregledao - kaže on.

Nisu ni lekari bogovi

Dr Nestorović ističe da pacijent mora da zna kakve su mu šanse u lečenju:
- Lekari lako podležu uticaju medija. Kad imam teškog pacijenta, ja mu onda kažem šta bih ja uradio da sam na njegovom mestu. Ja mu kažem šta bih ja uradio za sebe ili svoje dete, a on može da me posluša ili ne. Nekada, kada me i ne poslušaju, može da na kraju bude dobro. Jer nisu lekari bogovi, ne znamo mi sve. Ali moje je da mu kažem, a njegovo je da li će me poslušati - kaže dr Nestorović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading