(FOTO) NOKTI OTKRIVAJU DA LI STE IMALI KORONU, A NISTE NI ZNALI: Dobro pogledajte ovaj detalj na vašim prstima!

Autor: Republika

Vesti

05.05.2021

10:41

Osobe koje imaju jasnu vodoravnu liniju na noktima koja podseća na udubljenje verovatno su imale infekciju korona virusom, kaže profesor Tim Spektor, britanski stručnjak koji je prvi otkrio da kovid-19 prate gubitak čula mirisa i ukusa.

unsplash.com
Foto: Ilustracija

On je na Tviteru podelio fotografiju, uz komentar: "Da li nokti izgledaju čudno?“

Kovid nokti se sve više prepoznaju kao posledica infekcije. Mogu se pojaviti bez osipa na koži i naizgled deluju bezopasno, procenio je profesor Spektor.

 

 

Nokti se u proseku obnavljaju za šest meseci, tako da neće svako ko je imao simptomatski, a posebno asimptomatski oblik kovida-19 primetiti promenu na njima neko vreme. Ipak, profesor Spektor smatra da bi udubljenja na noktima trebalo pratiti kao jedan od pokazatelja preležane infekcije virusom SARS-CoV-2, prenosi Espreso.

Ono što je za sada poznato je da se promene na noktima ne javljaju kod svih osoba koje su imale kovid-19. Naime, udubljenja na nokatnoj ploči prisutna su i kod osoba koje su preležale neku drugu virusnu infekciju praćenu povišenom temperaturom. Takođe, čest su pratilac i pojedinih kožnih bolesti, poput ekcema ili psorijaze.

Komentari (0)

Loading