(VIDEO) SRBIJA VRAĆA SLUŽENJE VOJNOG ROKA? Pitali smo BEOGRAĐANE šta misle o povratku u KASARNE njihovi ODGOVORI su i nas ŠOKIRALI!

Autor: Republika

Vesti

28.04.2021

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalštab Vojske Srbije radi na tome da vrati obavezno služenje vojnog roka, a u planu je da prva generacija od 3.000 regruta uđe u kasarne širom Srbije već u junu 2022. godine.

RepublikaFoto: Republika

Takođe je planirano da vojni rok traje šest meseci, a obuka važi za sve mladiće starosti od 18-26. godina.

Vođeni ovom temom izašli smo na ulice Beograda i pitali naše sugrađane šta misle o vraćanju vojnog roka u Srbiji.

Mišljenja su bila podeljena, i na naše iznenađenje pozitivne odgovore imale su uglavnom sugrađanke.

- Ako bi se vratio odlazak u vojsku onda bi treblo da idu i žene i muškarci. Zašto praviti diskriminaciju? Ili svi ili niko. Smatram i da generalno nema potrebe za vraćanje vojnog roka jer mislim da Srbiji ne preti nikakva opasnost - istakla je Milica Petrović.

Ipak, naš sagovornik Ivan Sarić mišljenja je da obavezno treba da se ide u vojsku.

- Treba vratiti vojni rok. Možda se muškarci tada i ožene, žene vole oficire - zaključio je on.

Starija naša sugrađanka koja je želela da ostane anonimna istakla je da je preko potrebno vratiti služenje vojnog roka.

- Potičem iz porodice vojnika. Zna se šta je red, rad i disciplina. Ako današnji mladići ne žele da služe ovoj državi, u šta ćemo se na kraju pretvoriti? Muškarci, ali i žene ako žele treba da učestvuju u vojnoj obuci, jer osim praktičnog znanja i veština koje će tamo steći naučiće i neke životne stvari. Današnji momci su mnogo krhki, ne vidim nikakvu zaštitu u njima - izjavila je naša sagovornica.

Sa njom se složila još jedna naša sugrađanka, Milica Sretenović:

- Naravno da treba da idu u vojsku. Najviše zbog discipline koju će tamo da steknu! - poručila je ona.

Ipak, Aleksandar Jovanović ima drugačije mišljenje i ističe da je on kao mlad bio u vojsci, ali da je to za njega bilo samo gubljenje vremena, te da ni današnje generacije ne treba da idu na služenje. S njim se složio i jedan mladić koji nije želeo da otkriva svoj identitet, ali je veoma žustro prokomentarisao ovu temu.

- Zašto da idemo u vojsku? Kome to treba, ne vidim poentu - istakao je on.

Iako su mišljenja naših sugrađana različita, Ministarstvo odbrane zalaže se za vraćanje vojnog roka, ali po novom modelu.

- Novi koncept služenja vojske uvažiće niz okolnosti, koje ranije nisu bile prioritet . Visoko među njima je školska sprema, od koje će zavisiti upućivanje u rod vojske i raspored u jedinicama. Takođe, novi model vojnog roka odvijaće se po novim, znatno strožim standardima. Prema njima, u jednoj prostoriji za odmor može da spava najviše 10 osoba. U istoriju odlaze kreveti na sprat, kao i režim kupanja - jednom, odnosno dvaput nedeljno - navode u vrhu Vojske Srbije.

Povlastice

Država traži i način da regrutima obezbedi niz pogodnosti koje će pratiti boravak u kasarni. Razmišlja se o prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi, kao i o novčanoj nadoknadi. Planira se i da svaki regrut tokom nošenja uniforme dobije priliku za polaganje vozačkog ispita, informatičke kurseve i zanatske i druge obuke. Sve ovo je zamišljeno kako bi bio izbegnut psihološki efekat gubljenja vremena, koji kod mladih često izaziva obaveza služenja vojnog roka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
milica

28.04.2021 14:07

Imam 70god,da mogu ja bih prva bila ponosni i odani vojnik Drzavi Srbiji:))

Svakako i sto pre

28.04.2021 18:34

Generalno nisam za gubljenje vremena po vojsci, ali koliko je omladina razmazena, raspustena i ne bas voljna da radi, vreme je da se sateraju u kasarne - i musko i zensko - ali da se posete roditelja dozvolee samo jednom u 2 meseca, a odsustva nikako, sem recimo zbog smrtnih slucajeva, ne bi li se malo "priveli kulturi". Samo, mislim da tu PRVO treba urediti da poslodavci imaju obavezu da zaposlenim obveznicima daju tih 6 meseci, ili koliko se odluci, kao neplaceno odsustvo i da nemaju pravo da im zbog vojne obaveze daju otkaze.