TRUDNICE MOGU DA SE VAKCINIŠU! Ministar Lončar: Virus počeo da mutira, za potomstvo imunizacija jako važna

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Vesti

22.04.2021

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio danas da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

Foto: Republika
Zlatibor Lončar

- To je stav svetske struke, jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu - izjavio je ministar za RTS.

- Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje - dodao je Lončar.


Ističe da je vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije i da, iako broj obolelih opada, to ne znači da treba da se opustimo i da mislimo da smo rešili problem.

- Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera - rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Srbija je već dala 3.129.491 dozu, a njih preko 1.260.000 dobili su i drugu dozu.

Naveo je i da od osam sati ujutru kreću vakcinacije, i da su već od sedam sati redovi za nezakazane.
Foto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Svuda gde postoje uslovi će biti i ''Fajzer'' i ''Sputnjik''. Gledamo da proširimo kapacitete i za vikend za neka područja, da osposobimo ta područja da mogu da daju tu vakcinu. Učinićemo sve da u što kraćem roku što više ljudi vakcinišemo, jer to je jedini način da izađemo iz ove krize - objasnio je Lončar.


Kako je dodao, najviše vakcinisanih je u Beogradu (57 odsto) i Užicu (31 odsto), a najmanje u Novom Pazaru (13,2 odsto) i Tutinu (6,2 odsto).

- Tu pokušavamo da razgovaramo i objasnimo ljudima da je vakcina jedini lek - ističe Lončar.

Navodi da se, zbog korone, analizira situacija iz sata u sat i da je zbog pada broja obolelih dat nalog za Selters i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada i da ne rade sa kovid pacijentima, što će biti slučaj i sa bolnicom Bežanijska kosa.

- Sledeće što mislimo je i Blok A ''Dragiše Mišovića'' ako uspemo da ne bude za ne-kovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, kako bi se što pre vratili u ne-kovid sistem, jer ima dosta tih pacijenata - objašnjava ministar.

Komentari (0)

Loading