KLUGE FASCINIRAN: Srbija brzo reagovala i sagradila nove bolnice

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Vesti

19.04.2021

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO)za Evropu Hansom Klugeom, sa kojim je razgovarao o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv virusa korone tokom proteklih godinu dana.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Lončar i Kluge

Kluge je posle sastanka, tokom zajedničkih izjava za medije, pohvalio Ministarstvo zdravlja, Vladu Srbije i celo rukovodstvo naše zemlje za sve preduzete mere za suočavanje sa korona virusom.

U tom smislu, kazao je da su vrlo brzo izgrađene dve nove bolnice specijalno za kovid pacijente, da se gradi i treća i istakao da je zahvaljujući tome u Srbiji održana relativno niska stopa smrtnosti.


Kluge je istakao da je Vlada vrlo brzo mobilisala brojne ljudske resurse i rasporedila ih tokom pandemije i zahvalio se zdravstsvenim i socijalnim radnicima na hrabrosti koju su pokazali.

Istakao je da je od početka Srbija shvatila vakcinu kao nešto što spašava živote ljudi, a ne kao geopolitičko pitanje, i na tome je čestitao našoj zemlji i onima koji su takve odluke doneli.

Funkcioner SZO je rekao da se raduje što će imati priliku da posmatra proces rada na jednom punktu za vakcinaciju.
RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Lončar i Kluge

- Od samog početka pandemije spas je u solidarnosti i na nivou zemlje, ali i na širem nivou. Nikoga ne smemo zapostaviti - kazao je Kluge i izrazio zahvalnost Lončaru što je naša zemlja donirala vakcine zemljama u okruženju.


Kluge kaže i da SZO intenzivno sarađuje sa kineskim i ruskim vlastima na odobrenju njihovih vakcina na evropskom nivou.

- Da bismo izašli iz pandemije moramo što pre završiti proces vakcinacije, povećati proces proizvodnje vakcina, ali i pojačati solidarnost - istakao je Kluge i izrazio u isto vreme zabrinutost zbog toga što se u evropskoj regiji šire novi sojevi.

Ističe da vakcine deluju i na te nove sojeve virusa, ali da je potrebno ubrzati vakcinaciju.

- Vakcine spašavaju živote, ali biće potrebno vremena da se svi u našim zajednicama vakcinišu - kazao je Kluge i uz razumevanje ljudi da su umorni od ograničenja i restrikcija, pozvao sve koji slave predstojeći Bajram i Vaskr da to proslave na bezbedan način.

Zahvalio se Lončaru što je pristao da bude pokovitelj Plana za zdravlje za Zapadni Balkan i naveo da je kao regionalni direktor postavio naš region kao svoj prioritet.

U tom smislu, Kluge se nada da će, ako kovid-19 to dozvoli, krajem godine u Beogradu biti u mogućnosti da organizuju sastanak ministara iz regiona na kojem bi bio dogovren plan do 2030.

Ministar Lončar je kazao da su na sastanku razgovarali i o planu razvoja do 2030. godine i naveo da su mnoge stvari koje su već trebali da urade morali da odlože zbog pandemije virusa korona.

Lončar je istakao da su se saglasili da je trenutno prioritet broj jedan imunizacija.

- Srbija se obavezala da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje SZO i pomoći da se to uradi u celoj Evropi - kazao je Lončar i dodao da će dati doprinos kada je reč o mentalnom zdravlju narušenom zbog dužine trajanja pandemije i u pomoći ljudima koji se suočavaju sa tim.
RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Lončar i Kluge

- Dogovorili smo se za tri faze koje ćemo raditi u najskorije vreme, u junu mesecu ćemo u Atini se dogovoriti šta i kako ćemo raditi pod pokroviteljstvom SZO - kazao je Lončar.

Prema njegovim rečima, danas je razgovarano o tome šta će se raditi kada prođe korona virus kako bi se vratili u normalne tokove, kao i šta su stvari u koje se mora ulagati kako bi nadoknadili sve što je izgubljeno.

Lončar je od Klugea dobio i odgovore na pitanja dokle se stiglo sa registracijom kineske vakcine i kazao je da je na sastanku rečeno da će biti uskoro, ali i da se uporedo radi i na Sputnjik Ve vakcini koja je u predmetu gledanja i nalaza SZO.

Složili smo se da za te vakcine nema razloga da gledamo na politiku, već da radimo kako je radila Srbija do sada, odnosno da je interes pre svega zdravlje i zivoti građana, rekao je ministar.

Lončar je kazao da su razgovarali o stav SZO o kovid pasošima i naveo da ta organizacija nije za kovid pasoše, već preporucuju kovid sertifikate i to najbolje digtalne, gde će biti pregled da li je neko vakcinisan i u kom statusu, ali ne da bi se pravile prepreke, već zbog analize.

Najavio je da će sutra sa Klugeom na Torlaku obići skladište vakcina koje je finansirala SZO.

Lončar je za Klugea rekao i da se radi o dokazanom prijatelju Srbije, koji je za Ministarstvo zdravlja naše zemlje dostupan 24 časa svakoga dana, posebno od kada se nalazimo u pandemiji virusa korona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading