AMERI IMPRESIONIRANI VUČIĆEM: Njihov uspeh je sramota za EU, Srbija je pod njegovom vlašću procvetala

Autor:

Vesti

14.04.2021

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog imunizacije stranih državljana u Srbiji, američki "Financial Times" prikazao je politiku Srbije u pozitivnom svetlu. List je istakao da je uspeh Srbije u borbi protiv koronavirusa sramota za EU.

RepublikaFoto: printscreen
Objava na sajtu Financial Times

U članku se ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u dobrim odnosima sa Pekingom i Moskvom, naručujući milione vakcina i sa Istoka i sa Zapada. Zbog toga je Srbija među prvim evropskim zemljama koja je koristila kinesku vakcinu protiv koronavirusa, zajedno sa ruskim Sputnjikom V, Fajzerom, AstraZenekom i Modernom.

Kako se navodi, desetine hiljada građana došlo je u Srbiju sa celog Balkana da bi se vakcinisali protiv koronavirusa.

- Mnogi u regionu su zahvalni na uspehu Srbije u vakcinaciji. Istovremeno, razočarani su jer su se morali oslanjati na Beograd, a ne na vladu ili EU - piše "Financial Times, dodajući da uspeh programa prevazilazi granice regiona.

Takođe ispod samog članka koji je izazvao mnogo polemike čini se da državljani amerike imaju jako pozitivno mišljenje o Srbiji i predsedniku Vučiću što se vakcinacije tiče. Te su se mogli pročitati i neki od hvalospeva da za tako malu zemlju ovo je ogroman uspeh koja je svima zadala domaći zadatak te da pod vučićevom vladavinom zabeleženo dosta uspeha.

Srbija je nesumnjivo bila prilično uspešna pod Vučićevom autoritarnom vlašću.

(1) Uravnotežio je uticaj EU i SAD sa Rusijom. Prilično impresivno za tako malu zemlju.

(2) Srbija je uspela da preokrene svoju ekonomiju i finansije. Javni dug Srbije prema BDP-u sada je niži od susedskog, da ne govorimo o evrozoni. Rast BDP-a je relativno dobar i ulaze investicije (ne samo iz Kine, već iz Japana, EU i drugih) dok se ekonomija reformiše.

(3) Predstavljanje vakcine. Druga u Evropi. Za siromašnu zemlju poput Srbije to može da impresionira i, da, sramoti EU. Budući da su AstraZeneka i Džonson i Džonson vakcine prijavile probleme, ne budimo prebrzi da osudimo Sputnjik V ili Sinofarm - napisao je jedan komentator

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Ana

14.04.2021 12:53

Bravo, bravo!

Jelena

14.04.2021 13:08

Uspeh Srbije u borbi protiv koronavirusa je sramota za EU.

Zeljko

14.04.2021 13:23

Dobar rezultat daleko se vidi i čuje, sada svi znaju o uspehu Vučićeve spoljne politike.

Jana

14.04.2021 13:33

Srbija je dokazala da je vredna i postena zemlja. Dobar se glas daleko cuje.