ANTIVAKSERI IDU NA ROBIJU! Onima koji šire lažne vesti o vakcinama i vakcinaciji preti od šest meseci do pet godina zatvora

Autor:

Vesti

27.03.2021

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko širi lažne vesti o vakcinama i vakcinaciji, ići će u zatvor, čak i do pet godina. Ministarka pravde Maja Popović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavili su obračun sa antivakserima i oštru reakciju državnih organa prema svima koji pronose lažne vesti.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Onima koji šire lažne vesti o vakcinama preti zatvor

Oboje su se pozvali na Krivični zakonik, a on u članu 343 predviđa da onaj ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Ako je delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

REČ U PARLAMENTU

Lončar je u četvrtak u parlamentu predložio da se u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije.

- Antivakserima ne treba davati prostora u medijima i na društvenim mrežama jer ne postoji nijedan dokaz koji bi potkrepio da se ljudi ne vakcinišu protiv koronavirusa. Ne postoji nijedan dokaz da vakcina škodi, imate milion i jednu činjenicu za vakcinu, da spasava živote, da poboljšava zdravlje, da sprečava prenošenje virusa, a za ovo što rade antivakseri nemate nijednu činjenicu, nijedan dokaz - naveo je Lončar i poručio:

- Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam video da su takve zabrane već uveli ili najavili na Guglu i Tviteru. Ljudi, samo se držite činjenica i vakcinišite se.

Ministarka pravde Maja Popović se nadovezala, rekavši da će apelovati na tužilaštvo da reaguje na širenje lažnih vesti i panike u vezi s vakcinacijom.
- Širenje lažnih vesti je krivično delo i na nama je da postupamo po zakonu. Na nadležnim tužilaštvima je da reaguju na lažne vesti i na sve što se u tom smislu događa na društvenim mrežama, pa i u medijima - rekla je ministarka.

RepublikaFoto: Tanjug
GLAVNE ANTIVAKSERKE Jovana Stojković i Mila Alečković

OŠTRO UPOZORENJE

Još ranije je Udruženje sudija i tužilaca Srbije, na čijem je Nenad Stefanović čelu, upozorilo da iznošenje lažnih vesti kojima se izaziva panika i otežava sprovođenje mera u borbi protiv koronavirusa predstavlja krivično delo.

- Ukazujemo na krivičnu odgovornost lica koja iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili društvenih mreža - navelo je ovo udruženje.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Miki

27.03.2021 16:36

E,hajde sad promovisite svakakve gluposti.Mozda bi i razumeo antivaksere i antimaskere da osim napadnog torokanja imaju bilo kakve dokaze za svoje tvrdnje.

stole

27.03.2021 21:08

Kakve ste vi budale. Jovani i Miloj pretite zatvorom ovakvim bomasticnim naslovima. Sačuvaj Bože kretena od tkz. novinara Bojane , ako takva uopšte i postoji.

Sani

28.03.2021 00:14

koji je dokaz da je iko umro od korone ako nema izveštaja sa obdukcije? Dakle sve je lažna vest i širenje panike od strane globalističkih i evroatlantskih struktura nama dobro poznatih...

Pravda

28.03.2021 10:23

A ko to odlucuje sta je to laz, a sta istina? I ako vec pricamo o pravdi, onda ovi kovidioti sto teraju ljude da se vakcinisu treba da idu u zatvor za sve one koji umru ili budu zrtve bilo kakvih posledica od vakcine.