Nova vakcina: RUSKO CEPIVO PRAVI TROSTRUKU ODBRANU IMUNOG SISTEMA!

Autor: Republika

Vesti

26.03.2021

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vakcina protiv virusa korona "EpiVakKorona“ formira trostruku odbranu imunog sistema, saopštila je Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu ("Rospotrebnadzor").

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Kako se navodi, antitela sprečavaju da S-protein virusa SARS-CoV-2 dođe u interakciju sa receptorom ćelije i tako se formira prva linija odbrane.


Drugu čine antitela koja sprečavaju spajanje virusne ovojnice sa ćelijskom membranom, stvara se otpor prodiranju virusa. Ukoliko patogen ipak dospe u ćeliju, deluje treća linija odbrane – aktiviraju se elementi imunog sistema kao što su makrofagi, neutrofili i prirodne ubice.

Pored antitela, vakcina "EpiVakKorona" indukuje i imunološki odgovor T-ćelija, dodaje se u saopštenju.

Ranije je časopis "Infekcija i imunitet“ objavio rezultate prve i druge faze kliničkih ispitivanja vakcine na dobrovoljcima od 18 do 60 godina - 21 dan nakon dobijanja druge doze vakcine svi učesnici ispitivanja su imali antitela.

"EpiVakKorona“ je druga od tri vakcine koje je Rusija registrovala. Vakcinu je proizveo Državni naučni centar virusologije i biotehnologije "Vektor“.

Prva vakcina protiv virusa korona registrovana u svetu bila je ruska vakcina Sputnik V koju je razvio Institut "Gamaleja“. Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu – "KoviVak“ centra "Čumakov“.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading