Iz Rusije lepe vesti: TORLAK ĆE UĆI U PROIZVODNJU VAKCINE SPUTNJIK V I PRE MAJA!

Autor: Republika

Vesti

25.03.2021

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski fond za direktne i investicije (RFPI) i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" sklopili su sporazum o proizvodnji ruskih vakcina protiv virusa korona Sputnjik V u Srbiji, koja bi mogla da bude pokrenuta do maja ove godine, saopšteno je iz Fonda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- RFPI i Institut "Torlak" saopštavaju da je postignut sporazum o proizvodnji prve registrovane vakcine protiv virusa korona u svetu Sputnjik V u Srbiji. Srbija će biti prva zemlja u Južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. U budućnosti je moguć izvoz vakcine u druge zemlje u regionu - navodi se u saopštenju RFPI.


Precizirano je da se očekuje da će proizvodnja vakcine Sputnjik V na Institutu "Torlak“ početi do maja ove godine.

- Srbija je među prvim zemljama na svetu odobrila i počela da primenjuje rusku vakcinu za imunizaciju stanovništva protiv virusa korona. Proizvodnja Sputnjik V na Institutu "Torlak" pojednostaviće logistiku i omogućiće da se ubrza realizacija programa vakcinacije u Srbiji - rekao je šef Ruskog fonda Kiril Dmitrijev, prenosi Sputnik.

Prva partija ruske vakcine dostavljena je u Srbiju 30. decembra prošle godine. Imunizacija ruskom vakcinom u Srbiji započeta je 6. januara 2021. godine. 

Vakcina Sputnik V registrovana je u 56 zemalja sveta sa ukupnom populacijom preko 1,5 milijarde ljudi. Efikasnost vakcine je 91,6 odsto, što je potvrđeno objavljivanjem podataka u uglednom medicinskom časopisu "Lanset“.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading