Dr Perišić o slučaju Nišlije od 200 kilograma: KORONA OPASNIJA ZA GOJAZNE!

Autor: Republika

Vesti

18.03.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gojazne osobe su pod velikim rizikom od teških oblika oboljevanja od kovida 19, koje se vrlo često mogu završiti tragičnim ishodom. Slučaj ekstremno gojaznog Nišlije koga sanitet Hitne pomoći nije mogao da transportuje u kovid ambulantu zbog njegove težine od 200 kg, i koji je nažalost zbog komplikacija umro, još jedno je upozorenje svima da je koronavirus teška bolest i da su osetljive kategorije posebno ugrožene.

RepublikaFoto: printscreen
Zoran Perišić

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra dr Zoran Perišić za Kurir televiziju naglašava da su osobe sa prekomernom težinom zbog skraćenih plućnih polja i otežanog disanja pod velikim rizikom da dožive loš završetak korone.


- Zbog gojaznosti je poremećena respiratorna funkcija pluća, izmena gasova, pošto u koroni inače dolazi do otežane izmene gasove, naravnod a će biti ugroženi svi oni koji imaju astmu, bronhitis i sl. - objasnio je dr Perišić.

On naglašava da je klinika opremljena da može da leči takve pacijente i da sigurno postoje specijalni sistemi za transport.

Da podsetimo, zbog ekstremne gojaznosti, ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć potražila je pomoć vatrogasaca kako bi pacijenta prebacili na kovid kliniku. Ipak, od njegovog transporta se odustalo jer je procenjeno da bi pomeranje bilo rizično, te je terapiju primao u kućnim uslovima. Na žalost, ishod je bio tragičan, baš kao i u slučaju drugih prekomerno gojaznih koji su u rizičnoj grupi od koronavirusa zbog viška masnog tkiva oko vrata i grudnog koša koji onemogućavaju adekvatne pokrete pluća.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading