BRNABIĆ: Najmlađi osnovci prelaze na onlajn nastavu od ponedeljaka (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

16.03.2021

08:09 >> 08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sednici Krizni štab je doneo odluku da se pooštre mere, da od sutra do ponedeljka režim rada bude kao prošli vikend, da se od večeras sve zatvori, rekla je premijerka Ana Brnabić u obraćanju nakon sednice Kriznog štaba.

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Ana Brnabić

To znači da osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi, gotovo ništa neće raditi.

Premijerka je rekla da se neće uvoditi policijski čas i zabrana kretanja i apelovala je na maksimalnu disciplinu kako se ove mere ne bi produžile i od narednog ponedeljka.

- Ovo je kompromisno rešenje, dugo i žustro smo razgovarali, pokušali smo da nađemo balans - rekla je Brnabić i dodala da će se truditi da se radi na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje.

Ona je naglasila da će vrtići i škole raditi kao i do sada.

- Vrtići će nastaviti da rade, najverovatnije će i niži razredi osnovne škole od ponedeljka preći na onlajn nastavu, makar na sedam dana - rekla je Brnabić.

Ona je za danas najavila nove sastanke.

Premijerka Brnabić je istakla da je zadovoljna tokom vakcinacije, i da je zamolila predsednika Vučića da iskoristi svoje uticaje i zamoli prijatelje iz Kine da se Srbiji ranije isporuči kontigent Sinofarm vakcina.

- Trebalo je da stignu početkom aprila, ali da zamolimo da to bude ipak krajem marta - kazala je premijerka i najavila da će do kraja nedelje stići još 60.000 Fajzerovih vakcina.

Na pitanje kako je Krizni štab reagovao na odluku o zatvaranju Srbije na manje od 14 dana, predsednica Vlade kaže da je u putanju kompromis.

- Oni i dalje podvlače da je ipak 14 dana neophodno da bi imali rezultete. Ali ovo je kompromis, svima je jasno koliko su ove mere teške, ali svi i dalje razgovaramo i sedimo u Kriznom štabu. Svedoci smo da ipak kompromisna rešenja daju rezultate. Svi zajedno i dalje držimo glavu iznad vode, dajemo šansu masovnoj imunizaciji stanovništva. Imamo žustre rasprave, ali kompromisima idemo napred u pravom smeru.

Na pitanje kako je definisano radno vreme državnih institucija, premijerka odgovara:

- Institucije nastavljaju da rade. Pošte moraju da nastave da rade, banke takođe. Restorani i kafići su zatvoreni, a državne institucije funckionišu na način kao i do sada. 

Premijerka je odgovorila i na pitanje zašto su mere odlagane.

- Zato što pokušavamo da nađemo kompromis. Prvi i najvažniji je zsravstveni sektor, zdravlja i života građana Srbije. A drugi je privreda, da bi ljudi imali od čega da žive. Budžet Srbije ima vanredne dnevne troškove zbog korone, testove, vakcine, zdravstvene radnike, kiseonik, zaštitnu opremu. Podršku privredi...Možete zatvoriti ljude, ali ne možete ih držati zatvorene u dužem kontinuiranom periodu. Imali smo sastanke i sa predsednikom Srbije, iako nije bilo sednica Kriznog štaba - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da Srbija povećava kapacitete testiranja.

- Svi koji ulaze u Srbiju bi trebalo da budu testirani. Kada budemo imali plan, objavićemo detalje. Nadam se da ćemo konkretno rešenje imati početkom sledeće nedelje,  i da udesetostručimo kapacitete testiranja na ulasku u Srbiju - naglasila je Brnabić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading