SPC i vernici danas slave TRI BRATA koja su mučki ubijena: Dvojica razapeta na KRST, treći posečen mačem!

Autor: Republika

Vesti

16.03.2021

07:30

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju svete mučenike Evtropija, Kleonika i Vasiliska od kojih su dvojica razapeta na krst, dok je treći ubijen mačem.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Behu drugovi svetog Teodora Tirona. Pa kad slavni Teodor slavno skonča, oni ostaše u tamnici iza njega, i ne behu zadugo osuđeni zbog smene namesnika carskog u gradu Amesiji.

Kada stiže novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredi te mu izvedoše ovu trojicu. Sva trojica behu mladići, i to Evtropije i Kleonik braća rođena, a Vasilisk srodnik svetom Teodoru. No sva trojica po bratskoj ljubavi behu kao rođena braća. Tako i pred namesnikom rekoše: "Kao što je Sveta Trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni".

Uzaludna behu sva laskanja od strane namesnika, i uzaludni pokušaji njegovi da potkupi Evtropija. Najprije ovoga pozva da s njim večera, što Evtropije odbi govoreći iz Psalama: blago mužu koji ne ide na savet nečestivih, potom mu ponudi ogromno blago sto i pedeset litara srebra što Evtropije takođe odbi podsetivši namesnika, da Juda zbog srebra dušu svoju izgubi.

Posle svih pokušaja, istjazanja i muka behu prva dvojica osuđeni na raspeće, a Vasilisk na posečenje mačem. I behu dva brata na dva krsta raspeti, za što oni odadoše hvalu Hristu, što ih udostoji one smrti, kojom i On umre, a treći Vasilisk mačem posečen. I svi odoše u carstvo radosti gde ih čekaše vojvoda njihov, sveti Teodor, pre njih proslavljen od Hrista, Gospoda i Pobedioca. Postradaše česno 308. godine.

Komentari (0)

Loading