U KOJU TAČNO NEDELJU NAM OVE GODINE PADA USKRS: Post je već počeo, evo kada ćemo SLAVITI?

Autor:

Vesti

15.03.2021

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici danas su započeli veliki i najstrožiji post, koji će trajati sve do Vaskrsa, odnosno 48 dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uskrs

Uskrs je jedan od najlepših praznika u toku godine i idealna prilika da se svi porodično okupe i uživaju sa najbližima u nedeljnom ručku i u kucanju jajima što je glavni običaj kada je Uskrs u pitanju.


Uskršnji datum se svake godine menja, a u skladu sa konvencijom o ovom prazniku koja je usvojena u doba cara Konstantina i koja se u hrišćanskom svetu koristi već 17 vekova, potreba da se što tačnije odredi datum Uskrsa dovela je i do više reformi kalendara, one najpoznatije pape Grigorija, ali i drugih, manjih popravki.

Sigurno je samo da je Uskrs uvek nedeljom, i to je kanon, ali Vaskrs menja datum svake godine. Osnova računice jeste da "padne" prve nedelje posle prolećne ravnodnevnice, prve nedelje posle punog meseca. Takođe pravoslavni Uskrs se po tradiciji ne slavi pre ili na dan jevrejskog praznika Pasha, ali ovo pravilo ne važi za katolički praznik.

RepublikaFoto: facebook.com/bunjevackiradiotavankut
Kad slavimo Uskrs?

Kako se određuje datum Uskrsa?

Po rasprostranjenoj definiciji, uskršnja nedelja se određuje kao nedelja u sedmici posle punog meseca koji se javi posle prolećne ravnodnevice (20. odnosno 21. marta).

Posmatran sa zemlje, Mesec uobičajeno prolazi kroz četiri svoje mene, od mladine do uštapa, punog meseca, koji se neposredno po dolasku proleća, tradicionalno naziva pashalni. Po pravilu, ako se ovaj, prvi prolećni uštap dogodi u nedelju, za Uskrs se uzima sledeća nedelja.

Zato Uskrs može biti bilo koji od 35 dana posle prolećne ravnodnevice, od 22. marta do 25. aprila. Pošto su u julijanskom kalendaru datumi pomereni, pravoslavni Uskrs može biti između 4. aprila i 8. maja. Uskrsi se, inače, mogu poklopiti samo između 4. i 25. aprila, a po Dirihleovom principu, to se može desiti u tri od pet mogućih sedmica.

Uskrs u 2021. godini pada 2.5.2021. godine, dok katolički Uskrs pada 4.4.2021.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading