UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA PETROVIĆA: Nove mere su smešne i moraju se pooštriti, britanski soj će biti DOMINANTAN!

Autor:

Vesti

12.03.2021

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da se mere moraju pooštriti na duži period kako bi se otvorio prostor za bržu vakcinaciju.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Radmilo Petrović

- Za mene su ove mere smešne jer ako neko veruje da virus više voli noć a ne dan, vikend a ne svaki dan u nedelji onda je to smešno - rekao je doktor Petrović.

Mere u trajanju od nekoliko nedelja a ne dana, koje predlaže i medicinski deo Kriznog štaba, mogle bi da pomognu.

- To nije dovoljno vremena da se suzbije virus ali bi mogla da se ubrza vakcinacija i do tri puta - smatra epidemiolog.

Prema njegovim rečima, vakcinacija ide sporo.

- Mi imamo nešto više od 660.000 ooba koje su primile i drugu dozu vakcine, a vakcinacija je završena tek kada neko primi obe doze. Tek 3-4 nedelje posle druge doze stiče se imunitet i tada može da se govori o smanjenju frekvencije virusa. A ovde govorimo o oko 10 odsto stanovnoištva što nije dovoljno - objasnio je doktor Petrović.

Mere koje preduzimamo, maska, distanca dezinfekcija ruku i prostora ne mogu značajno da utiču na krivu epidemije, smatra epidemiolog, navodeći da je virus i dalje neprevidiv.

- Osim kapljično on se širi i vazduhom. Zbog toga je neophodna vakcinacija. U prirodi je virusa da stalno mutira i traži prostor za dalje širenje. Britinaski soj je mnogo infektivniji i on polako počinje da dominira - kaže doktor Petrović.

Epidemiolog kaže da je situacija teška usled virusa koji ne poznajemo dovoljno ali moramo da ga sprečimo vakcinacijom i to ne samo u Srbiji, regionu ali i u celom svetu.

- Dok god virus postoji, bilo gde, predstavljaće pretnju. Mora da bude kordinacije i zajedničkog delovanja protiv virusa - istakao je epidemiolog.

Doktor Petrović pamti i vreme variole vere kada su, kako kaže, ljudi sami trčali da se vakcinišu.

- Da nije bilo epohalnog otkrića Dženera i vakcine protiv variola vere mi bi i danas umirali. Strah je bio toliki da nisu bili potrebni ni pozivi, svi su trčali da se vakcinišu. Mi se ne plašimo ovog virusa jer je smrtnost 1 do 3 odsto, ali treba da ga se plašimo jer ostavlja teške posledice za one koji su ga preležali - zaključio je epidemiolog Radmilo Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Marija

13.03.2021 15:10

Pojačati na 2 maske i uvesti nošenje maski i napolju.

Ika

13.03.2021 17:08

Propisujte vi nove mere, ali život mora da se nastavi. Nije rešenje samo u policijskom času. Pogledajte šta rade druge države.