SVE SE ZATVARA U PONOĆ! Pooštrene mere, izmena i za starije osnovce! (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

12.03.2021

10:09 >> 11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sednici Kriznog štaba usvojene su mere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane.

RepublikaFoto: Republika
SVE SE ZATVARA! Strože mere za vikend

 Za razliku od prethodnog vikenda, mere stupaju na snagu u petak 12.03. u ponoć.

Srednje škole biće onlajn i sledeće nedelje, a novina je da će da na ovaj način nastave preći i stariji osnovci.

Po završetku sednice javnosti se obratio pokrajinski sekratar za zdravstvo Zoran Gojković koji je i najavio da će nova sednica Kriznog štaba najverovatnije biće održana u ponedeljk.

- Prema analizi medicinskog dela štaba situacija je vanredna. Imamo sad već jedan period blagog povećanja zaraženih, a prognoze su da će taj broj rasti. Ono što je dobro jeste da nije eksponencijalno izražen i da neće biti naglog skoka. To je posledica vakcinacije i što veći deo građana poštuje mere. Mi do sada imamo oko 700.000 revakcinisanih građana, a oko 1.800.000 doza je data. Otvaraju se i novi vakcinalni punktovi. Uz apel za poštovanje mere najvažnije za nas je da se građani vakcinišu - rekao je.

Sledeći vikend na teritoriji Srbije biće zatvoreno sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinski pumpi.

- Za ovaj vikend sve manifestacije su suspendovane. Za sledeću nedelju se nastavlja onlajn nastava za srednju školu, a u sradnji sa Ministarstvom prosvete učenici viših razreda osnovnih škola će isto ići na onlajn nastavu, dok učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastaviti da idu kako su i išli. U ponedeljak očekujemo novu sednicu kada ćemo govoriti o novim merama koje će važiti tokom sledeće nedelje -  rekao je Gojković i dodao:

- Nadam se da ćemo kroz sve ovo što smo planirali i preporučeno za vikend, i merama za sledeću radnu nedelju, da nemamo povećanje broja novih zaraženih u eskponencijalnom nivou, ali se nadamo da ćemo uz poštovanje mera u ovom trenutku a to je vakcinacija, uspeti da se izborimo sa tim da broj novih zaraženih da zdravstveni sistem može adkevtano da zbrine.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Dr Zoran Gojković

On je podsetio da je slična situacija takođe bila i drugim zemljama koje imaju veliki broj vakcinisanih.

- Ako gledamo i države ispred nas koji imaju dobru vakcinalnu stopu, pričamo o Izraelu, imali su nagli skok zaraženih, ali je sa povećanjem vakcinisanih se ta linija zaravnila i počela da pada. Molimo još jednom građane, koji su se vakcinisali, da vode računa, sve dok posle nje nemaju razvijena antitela u broju koji može da im pomogne da ne razviju tešku kliničku sliku. Molimo sve da se vakcinišu - kazao je Gojković.

Ponovio je da se tokom vikenda ništa neće održavati što je vezano za kulturu, neke stvari će precizirati Ministarstvo sporta što ne može zbog unapred dogovorenih termina, to će se morati odvijati tokom vikenda, bez publike.

- Sve mere počinju večeras. Punktovi za vakcinaciju će raditi nesmetano - rekao je Gojković i zahvalio se medicinskom delu kriznog štaba i našim lekarima i medicinskim sestrama jer je ovo ko zna koji vikend koji oni neće imati odmor.

Inače, medicinski deo Kriznog štaba bio je u prethodnih nekoliko dana saglasan da su Srbiji neophodne stroge mere, čak i potpuno zaključavanje, kako bi se sprečilo širenje britanskog soja virusa.

 

 

 

 

Broj novozaraženih korona virusom povećava se svakim danom, u poslednjih nekoliko dana taj broj je prešao 4.500, pa se očekuje da će na sednici biti pooštrene postojeće mere.

 

 

 

To je na neki način najavila premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će sigurno biti novih mera za vikend i da će se insistirati da se svi koncerti otkažu.

I predsednik Aleksandar Vučić istakao je u četvrtak uveče da je britanski soj virusa korona postao dominantan u zemlji, i da će biti novih mera u suzbijanju širenja kovida 19.

Epidemiolog i član medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon traži da se sve zatvori minimum na nedelju dana, jer u suprotnom zdravstveni sistem neće izdržati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojo

12.03.2021 12:59

Povećajte kazne. Pogotovo za muzikante.