LEŽANJE NA STOMAKU IZUZETNO VAŽNO: Srpski stručnjaci podelili savet koji MNOGO OLAKŠAVA dalju negu

Autor: Republika

Vesti

08.03.2021

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko imate problema sa plućima prouzrokovane koronavirusom vrlo jednostavnim manevrom možete sebi olakšati bolesničke dane.

Kovid bolnica (Ilustracija)

Pukovnik docent i komandant kovid bolnice VMC Karaburma Ivo Udovičić objasnio je da se ležanjem na stomaku, odnosno trbuhu, olakšava rad pluća.

Nažalost, imamo dosta gojaznih koji ne mogu da leže na trbuhu, a imamo i dosta onih koji nisu naučili da leže na trbuhu. A to je važno jer promene koje se dešavaju na plućima uglavnom zahvataju  perferiju i zadnje donje delove koji su vrlo vitalni za disanje i za razmenu gasova.

On objašnjava da kada pacijent kada legne na stomak, gravitacija učini svoje da se zadnji delovi pluća polako otvaraju, i onda se bolje ventiliraju.

To je najbolja perfuzija, najbolji protok krvi je kroz te delove pluća. Jer, tu gde dolazi kiseonik treba da bude dobro prokrvljen da bi se razmena u gasovima dobro obavljala – ističe pukovnik Udovičić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dr Ivo Udovičić

Prema njegovim rečima, viši delovi pluća se odlično ventiliraju, ali nemaju dobru perfuziju, nemaju dobar protok krvi.

Zato su naši srednji, niži delovi pluća, oni koji su višefunkcionalni. U ovoj bolesti oni prvo stradaju. Zato mi okrećemo pacijente što više na trbuh. Jedino što je dokazano da pomaže. Sve ostalo, antivirusni lekovi – ništa nije dokazano. Krvna plazma? Nije dokazano. Brojni radovi o tome postoje u svetu, a ništa nije dokazano za krajnji ishod bolest. Negde postoji samo mala naznaka da možda skraćuje boravak u bolnici jedan do dva dana. Ali nema dokaza – zaključuje pukovnik Udovičić za Telegraf.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading