PACIJENTKINJE UMRLE ZBOG ISTE DONATORKE: Niko nije znao da se u organima krije SMRTONOSNA BOLEST!

Autor: b92.net

Svet

24.09.2018

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri pacijentkinje iz Holandije, kojima su presađeni organi od iste donatorke, obolele su od raka dojke, a tri su preminule.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tragedija u Holandiji

Donatorka je bila 53-godišnja žena, koja je 2007. preminula od moždanog udara. Donirala je bubrege, pluća, jetru i srce.

Medicinski testovi koji se obavljaju u ovakvim slučajevima nisu otkrili kancer u tkivu, a pet žena je dobilo ove organe. Međutim, u roku od šest godina četiri su umrle! Jedna od sepse, a tri od kancera! I peta pacijentkinja je obolela od kancera, ali uspeli su da je spasu tako što su joj uklonili presađeni bubreg i podvrgli je hemioterapiji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovu preživelu pacijentkinju lečila je profesorka nefrologije na Univerzitetu u Amsterdamu dr Frederik Bemelman, a u studiji koju je nedavno objavila napisala je da je uklanjanje presađenog organa bilo ključno.

- Ovaj izvanredni slučaj ukazuje na često fatalne posledice raka dojke dobijene od donatora i sugeriše da uklanjanje organa donatora i obnova imuniteta mogu da podstaknu potpunu remisiju - tvrdi Bemelmanova. Ipak, ona dodaje da su ovakvi slučajevi izuzetno retki, kao i da ljudi ne bi trebalo da brinu da transplantacija organa nije sigurna.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Prednosti transplantacije organa daleko nadilaze ove male rizike - kazala je Bemelman i dodala kako je ovo prvi slučaj transplantacije koji je izazvao pojavu raka dojke kod pacijenata nakon njenog dvadesetogodišnjeg rada na ovom polju.

- Uvek postoji rizik. Čak i kada radite neku rutinsku operaciju, postoji šansa da će vam se nešto desiti tokom postupka, ali to ne bi trebalo da spreči ljude da rade transplantacije - rekla je ona za CNN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading