Doktori otkrivaju kako da proverite imunitet posle vakcinacije, daju odgovor na pitanje KADA RADITI TEST NA ANTITELA!

Autor: Republika.rs

Vesti

06.03.2021

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednje vreme čini se da je najbitnija stvar posle primljene vakcine protiv kovida – provera antitela.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Pitanje je ipak treba li u laboratoriju ići na svakih mesec dana ili nema potrebe često proveravati antitela da bismo videli kako se razvijaju.

Za početak treba znati kada je vreme za prvi test u odnosu na to kad se stiče imunitet. To je nedavno objasnio doktor Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije.

- Što se tiče Fajzerove vakcine, posle koje se imunitet najbrže stiče, test na antitela možete raditi sedam dana nakon druge doze. Za rusku vakcinu to je 15 dana od druge doze. S kineskom vakcinom, kod koje se antitela razvijaju sporije, treba sačekati oko 21 dan od druge doze. Za vakcinu AstraZeneka još uvek nema dovoljno podataka jer se druga doza, za bolji efekat, sada daje oko 12 nedelja posle prve.

A kada je vreme za drugu proveru antitela?

- Za one koji bi da prate antitela drugi test je preporučljivo da se radi tri do šest meseci nakon prve provere - priča Danica Ćujić, medicinski biohemičar i naučni saradnik INEP-a, objašnjavajući zašto ne treba malo-malo trčati do laboratorije.

Pritom, da bismo znali kako se vremenom razvija situacija sa antitelima, vrlo je važno raditi isti test u istoj laboratoriji kao prethodni put da bismo mogli da uporedimo parametre.

- Nema jedinstvenog univerzalnog parametra za određivanje antitela. Laboratorije imaju svoje parametre, pa otuda i različiti podaci na nalazima antitela - priča Danica Ćujić da ne možemo da poredimo hiljade iz jedne laboratorije sa desetinama iz druge laboratorije.

Ona savetuje i da je za sve one koji bi da provere imaju li antitela i koliko ih okvirno imaju najbolje tražiti – IgG serološki semikvantitativni test za antitela na S protein.

- Što je brojka na testu antitela veća, logično, to je bolje. Znači da je odgovor tela jači i da je stvorena bolja zaštita od kovida. Takođe, antitela mogu da porastu sa svakim novim dodirom s virusom, recimo, ako ste u kontaktu s nekim ko je zaražen, a prethodno ste preležali kovid i razvili ste antitela. To dođe kao dodatna injekcija koja pruža još zaštite - zaključuje Danica Ćujić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading