ZDRAVSTVENI SISTEM JE PRENATEGNUT! Dr Kon: Britanski soj dominira u školama, zakasnili smo sa merama!

Autor:

Vesti

05.03.2021

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći epidemiolog dr Predrag Kon uživo je u uključenju u Dnevnik RTS-a istakao je da je situacija u Srbiji izuzetno loša, zdravstveni sistem je prenapregnut, a po njegovom mišljenju, sa merama koje su danas donesene se zakasnilo.

RepublikaFoto: Printscreen
Predrag Kon

- Srbija se odlučila na blage mere, bez obzira na upozorenja da će epidemija duže trajati. Moramo s tim da se pomirimo - istakao je dr Kon.

A kada možemo da očekujemo rezultate ovih strožijih mera, epidemiolog kaže tek krajem sledeće nedelje.

- Ponedeljak je još rano da bismo videli rezultate, tek pred kraj sledeće nedelje ćemo znati. Videćemo šta će se dešavati sledeće nedelje. U utorak je zakazan sastanak, tada ćemo videti kakve su brojke bile u ponedeljak - istakao je i dodao da je mere svakako trebalo doneti ranije.

- Upozoravali smo i pre sretenjskih praznika.

O odluci da srednjoškolci od ponedeljka pređu na onlajn nastavu, dr Kon kaže da je primećeno da je sve više mladih i adolescenata među zaraženima, a prisutan je i britanski soj korona virusa koji se daleko brže prenosi.

- Vrlo je verovatno da britanski soj dominira u školama", kaže i objašnjava zašto je odlučeno da se uvede onlajn nastava. "Tamo je najviše primećeno da ne koriste zaštitne maske, bar ono što se može videti u školama - istakao je.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Da podsetimo, Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, usvojila je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend (6. i 7. mart).

Doneta je odluka da od subote, 6. marta u 12 sati do ponedeljka, 8. marta u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice osim prodavnica prehrambene delatnosti, kozmetički i frizerski saloni, dečije igraonice, teretane, sportski objekti...

To znači, mogućnost da rade sutra nakon podneva do ponedeljka ujutru imaće samo prodavnice prehrambene robe, koje mogu da rade do 21, apoteke i benzinske pumpe čije radno vreme nije ograničeno.

Takođe, doneta je i mera da učenici srednjih škola od ponedeljka, 8. marta, prelaze na onlajn nastavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading