MULJANJE U SURDULICI! Tončev sinu preko FK Radnik davao 120 miliona godišnje

Autor:

Vesti

26.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja i potpredsednik SPS Novica Tončev služio se izgleda opasnim malverzacijama tokom dve decenije, koliko je s različitih pozicija vodio Surdulicu. Tončev je, kako se osnovano sumnja, razradio šemu, prema kojoj su milionski iznosi iz državne kase, po nepisanom pravilu, završavali na računu lokalnog fudbalskog kluba koji, gle čuda, vodi baš njegov sin.

Foto: ST/N. PANČIĆ
KO ĆE KOME AKO NE SVOJ SVOME: Novica i Stanislav Tončev

Iako je Surdulica jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, to nije sprečavalo Tončeva, dok je bio predsednik Skupštine opštine (2014-2020), da saziva i vodi unapred izrežirane sednice. Na tim sastancima njegovi odbornici su usvajali budžet, odakle se basnoslovnih 120-170 miliona dinara opredeljivalo za sport svake godine. Prošle godine, po tom osnovu, iz budžeta je otišlo čak 192 miliona dinara (1,5 miliona evra).

LOKALNI ŠERIF

Kako nezvanično saznajemo, Agencija za sprečavanje korupcije vodi istragu u vezi sa slučajem "Tončev".

- A onda je najveći deo tog novca, dakle više od milion evra, prebacivan na račune Fudbalskog kluba (FK) Radnik, koji vodi njegov sin Stanislav Tončev. Upitno je da li se uopšte toliko novca zakonski može tačno utrošiti za sport, srazmerno broju stanovnika. Poređenja radi, opština Vladičin Han sa 20.000 ljudi izdvaja za sport 26 miliona dinara. A opština Surdulica, iako s maltene istim brojem stanovnika, zahvaljujući moćnom lokalnom šerifu Novici, deli milione za sport. Tako je 2020. za razvoj sporta i omladine izdvojeno 192.330.000 dinara. Od toga 173.630.000 otišlo je za lokalne klubove i saveze, a više od dve trećine (120 miliona) samo za FK Radnik - priča obavešteni izvor Srpskog telegrafa.

Dešavalo se, kako ilustruje, da je samo tokom jednog meseca iz surduličke kase na račun FK Radnik uplaćeno čak četiri miliona dinara (od 1. do 31. marta 2019) Iz budžeta opštine Surdulica se, objašnjava naš sagovornik, finansiraju i OFK Alakince, FK Mladost Suvojnica, FK Čelik Belo Polje:

- Postoje, međutim, ozbiljne indicije i da peru pare za FK Radnik. Kako god, zbog takve finansijske šeme tata-sin ne mogu se isključiti elementi korupcije, sukoba interesa, zloupotrebe službenog položaja i sve bi to trebalo istražiti.

Umesto protiv korone, ulagali u sport

Posebno je problematično što je i tokom prošle godine, kada se ne samo naša država već čitava planeta borila protiv virusa korona, u Surdulici je sve teklo mimo sveta.

- Pare iz budžeta je opredeljivao po istom finansijskom modelu, kao i prethodnih godina. Pare su opredeljivane za sport umesto za borbu protiv korone - ukazuje sagovornik Srpskog telegrafa.

SUKOB I ZLOUPOTREBA

Generalni sekretar Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije "Transparentnost" Mario Spasić kaže za Srpski telegraf da je potpuno jasno da postoje elementi i sukoba interesa, ali i sumnja na zloupotrebu službenog položaja:

- Agencija za sprečavanje korupcije sprovodi istragu u vezi sa ovim pitanjem. Veoma je važno da javnost dobije zaključak jer smo svi osetljivi na rodbinska davanja državnog novca i novca poreskih obveznika. To je važno zbog ugleda i pojedinaca, ali i sistema u celini.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanja dokle se stiglo s istragom u vezi s ovim slučajem. 

Tončev nije odgovorio na konkretno pitanje Srpskog telegrafa, ali je, umesto toga, poslao ovaj odgovor:

- Cenim vaš trud i rad i uvek sam bio spreman da razgovaram i odgovaram na sva pitanja, ali ovo nije prvi put da dobijam od vas i vaših kolega pitanja sa tendencijom da diskreditujete moj rad, ali i moju ličnost i ugled moje porodice. Zapravo, iznenadio bih se kada biste mi se drugim povodom, kao dnevni list, obratili, a kamoli podelili neku uspešnu priču kojih zaista imam mnogo. Sva vaša pitanja i optužbe sam prosledio advokatu preko koga ćemo dalje komunicirati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Joca

26.02.2021 16:56

Tresla se gora rodio se miš. Ljubomorni koobajagi političari iz SNS-a sami smišljaju afere da im nije dosadno. A ovi njihovi uvlakaci is SPS-a ih zezaju kao miš mačku, ha ha ha. Dok podmitljivi glasači biraju takvu ološ da im omogući bolje sutra miševi i dalje kolo vode.