(FOTO, VIDEO) USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: Podržite me molitvama da budem dostojan

Autor:

Vesti

19.02.2021

07:52 >> 10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija održano je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Patrijarh Porfirije je 46. po redu poglavar SPC.

11.15 Patrijarh: Kosovo je srce Srbije

- Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, ćirilici... Kosovo je srce Srbije - kaže patrijarh

10.52 Poglavar SPC drži besedu

Patrijarh je pozdravio sve prisutne na liturgiji u Sabornoj crkvi i svoju besedu započeo rečima da prihvata činjenicu koja je okovana božanstvom svete liturgije i to da je uzveden u sveti i božanstveni presto Svetog Save, u presto veliko arhijerejstva.

RepublikaFoto: RTS/printscreen

- Molim se Bogu, i molim sve vas da me podržite, da veliki zadatak koji je stavljen na mene i položen na moja nejaka pleća iznesem dostojno, sa radošću. Da kao 46. patrijarh, a 57. poglavar SPC budem u najmanjoj meri skromni naslednik svojih skromnih i svetih prethodnika - reči su patrijarha.

- Čuvam i stavljam spomen na žrtvu koju su podneli moju sveti prethodnici, ovo je poznato samo Bogu i njima, pomozi Bože da idemo stopama mudrosti, da budemo poput patrijarha Pavla, i patrijarha Irineja, iskreno, prema iskonsku iskustvu, nebeske trube svetog apostola Pavla ističem da se nemam čime pohvaliti osim molitvom svojom. Naslednik sam i velikih obnovitelja srpske patrijaršije, Makarija i Dimitrija. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na žrtvu i mučeničko stradanje za crkvu Božiju.

On je pozvao narod da sledi stope svojih velikih patrijarha iz istorije, i da budemo mudri i puni vere u Boga.

- Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva svugde gde jeste živi punim plućima, i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu. Bog je jedini mogući način svedočenja istine, i mi smo pozvani da mu služimo - rekao je patrijarh.

10:47 PATRIJARH PORFIRIJE SVEČANO UVEDEN U TRON POGLAVARA SPC

RepublikaFoto: printscreen/RTS

Novi patrijarh svečano je uveden u Tron poglavara srpske crkve. Njega je do prestola dopratio mitropolit dobrobosanski Hrizostom koji mu je uručio žezlo, panagiju i belu panakamilavku. Sabornom crkvom odjekuju uzvici Aksios! DOSTOJAN!

10:45 ĐAKONI UNOSE BELU PANAKAMILAVKU

Đakoni su uneli belu panakamilavku, koja je uz žezlo i panagiju jedan od simbola patrijaršijske vlasti i časti.

Tokom obreda ustoličenja novom patrijarhu, po ustaljenoj tradiciji, biće uručena jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije. Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se pun vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

10.37 Stigli Vučić i Dodik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik su stigli u Sabornu crkvu, gde je u toku litrugija.

RepublikaFoto: printscreen/rts

U Sabornu crkvu pre toga došli su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar policije u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, direktor BIA Bratislav Gašić.

10.17 Sveto pričešće

Najpre se pričešćuju prvojerarh, mitropolit i episkopi, potom prezviteri, đakoni.

Foto: printscreen/RTS

10.00 Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha trajaće oko tri sata

Očekuje se da će liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu u podne.

Foto: printcree/RTS

9.32 Čitanje Jevanđelja

U toku je čitanje Jevanđelja na svetoj liturgiji na kojoj će biti ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije.

9.00 Počela sveta arhijerejska liturgija

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija počela je u 9.00 časova u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, a služe je članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve i načlastvuje joj novoizabrani patrijarh Porfirije.

8.54 Patrijarh stigao

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

 

 

8.45 Prisutan veliki broj vernika

U Sabornoj crkvi okupili su se brojni monasi i monahinje. Ispred Saborne crkve prisutni su vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen "personom non grata" u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti

Liturgiji će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, a planirano je i da se predsednik Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja.

 

Podsećamo, novi patrijarh SPC je dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading