(FOTO) UŽAS NA ZLATIBORU: Kobila UMIRALA TRI DANA U MUKAMA bez ičije pomoći, KO JE ODGOVORAN?

Autor:

Vesti

24.02.2021

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Juče smo videli uznemirujuće fotografije mrtve kobile na Zlatiboru na internetu. U isto vreme, Udruženje Beta Beograd je primilo anonimnu dojavu sa više informacija o uginuloj životinje.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, zabrinuti građanin u poruci piše da je "kobila uginulau najstrašnijim bolovima i agoniji". Inače, reč je o konju iz grupe konja koji se koriste za jahanje, u centru Zlatibora, kod autobuske stanice, piše portal "Đole dog".

Svi konji su u očajnom stanju, vide im se rebra, hodaju po kamenjaru nepotkovani, stoje 7 i više sati po svim vremenskim uslovima, privezani kratkim kanapom, bez vode, hrane, zaklona - kaže izvor portala.

Tako konji čekaju turiste, a onda ih nose hramljući, zglobovi i noge su im sa vidljivim otocima i ranama, kukovi izdeformisani, leđa ulegla, kopita istrošena i razvaljena i rane po glavi, njušci i butinama od konstantnog batinanja. Uveče, kada završe radni dan puste ih ili zavežu na livade bez zaklona i tako po kiši, snegu, mrazu prenoće. Ovi pušteni šetaju po putu i jedu iz kontejnera. Povrede se ne leče, puste ih kako kažu da se izbore sami, a onda uginu u najgorim mukama.

Konj koji je uginuo je tri dana ležao u blatu i vodi, batrgao se u pokušajima da ustane, grizao travu i zemlju, rikao i na kraju samo teško disao. Odmah je pozvan veterinar koji je rekao da ne radi jer je vikend, a onda je drugi rekao da ne može da dođe da leči tuđeg konja, dok ga ne pozove vlasnik. Policija je rekla da se obavesti vetrinarska inspekcija, jer nije njihova nadležnost…i tako su prošla 3 dana. Onda se pojavila veterinarska inspekcija, napravla zapisnik, a JKP je odneo leš konja, piše portal "Đole dog".

 

 

Zaista uznemirujuće! 

Opština je jednom uspela da skloni sve konje sa date lokacije, ali su se posle par nedelja neodgovorni vlasnici ponovo samoinicijativno pojavili.

U razgovoru za "Djole dog" rukovodilac Odseka za inspekcijske poslove opštine Čajetina Mićo Čubrak je rekao: 

- Opština utvrđuje mesto, broj konja i ko može da izvede konje na javne lokacije u sklopu turističke ponude. Potvrdio je da su imali par slučajeva neodgovornog vlasništva prošle i pretprošle godine, gde neodgovorni vlasnici ne vode računa o konjima ne hrane ih, puštaju da šetaju sami na javnim površinama i Opština je podnela prekršajne prijave, ali oni se ponovo vrate.

Oni su pozvali i veterinarsku inspekciju koja je proveravala da li su čipovani i u kakvom su stanju.

- Do skoro su ih slali u karantin u Kraljevo, ali sada oni više ne rade - rekao je Mićo Čubrak. 

Reagovali su po prijavi o uginuloj kobili, izašli na lice mesta, bila je i veterinarska inspektorka, ali kobili nije bilo spasa. Obdukcija nije rađena, rekao je dalje, i na osnovu zapisnika veterinarska inspekcija će podneti prekršajnu prijavu protiv vlasnika. Imali smo, naravno, dalje pitanja za veterinarsku inspekciju, ali nismo dobili odgovore.

Veterinarski inspektor Mira Mandić je rekla za "Djole dog" da "ne sme da daje nikakve informacije", što je ponovio i regionalni veterinarski inspektor. Šefa veterinarske inspekcije Zlatiborskog okruga Slavica Tešić Rančić tražila je da se mail-om pošalje Zahtev za informacije koje će oni proslediti Ministarstvu. Tek kada se odobri mogu da odgovore.

Ostaje nejasno zašto nije vršena obdukcija tela kobile kako bi se znalo od čega je preminula, kao i da li su navodi tačni - da je 3 dana nepomično ležala dok na kraju nije izdahnula. Takođe zašto opet ne izađu na lice mesta i zbrinu životinje, ako se ovi neodgorni pojednici "svojevoljno opet pojavljuju". Dalje, očigledno je reč o zapuštenim i zanemarenim životinjama koje su još uvek na istoj lokaciji - jedno je prekršajna prijava za uginulu kobilu a šta je sa ostalim konjima koji su u lošem stanju?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading