DIREKTORKA "VATRENOG OKA" ODGOVORILA NA VAŽNO PITANJE: Da li treba proveravati ANTITELA posle vakcine?

Autor: Republika

Vesti

20.02.2021

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu Snežana Jovanović kaže za RTS da je procenat pozitivnih testova sve veći i da ih je dnevno oko 30 odsto. Objasnila je kada se radi antigensko, a kada pi-si-ar testiranje i da li građani nakon druge doze vakcine treba da proveravaju nivo antitela.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ
Snežana Jovanović

Snežana Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je poslednjih nedelju dana povećan broj testova koji se urade u laboratoriji "Vatreno oko".

- Mada to nije kao u prethodnom periodu kada smo radili 3.000 do 3.200 dnevno, sada otprilike maksimalno uradimo od 1.000 do 1.100 testova, ali od toga je 30 procenata pozitivnih - kaže Jovanovićeva.

Objašnjava da se dnevno uradi manji broj pi-si-ar testova jer su neke druge laboratorije, poput one u Gradskom zavodu za javno zdravlje, počele da rade.

- To je razlog manjeg broja analiza koje na dnevnom nivou uradimo, ali procenat pozitivnih je sve veći - napominje Jovanovićeva.

Na pitanje da li će se u narednom periodu situacija komplikovati, Jovanovićeva smatra da će se tokom sledeće nedelje povećati broj pozitivnih.

Govoreći o tome kada treba da se uradi test i koji: pi-si-ar ili antigenski, Jovanovićeva objašnjava je antigenski test pozitivan jedan do tri dana pre pojave simptoma i pet do sedam dana nakon pojave simptoma.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Nekada smo osobi koja ima kliničku sliku i biohemijske analize koje ukazuju na kovid, rendgenski snimak preporučivali pi-si-ar, sada se prvo radi antigenski test, a ukoliko je on negativan, a postoji sumnja na kovid 19, onda se radi pi-si-ar - navela je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje šta ako je neko negativan na testu a ima sve simptome, Jovanovićeva kaže da se dijagnoza ne postavlja na osnovu testova.

- Ono što je osnovno pravilo kod kovida 19 to je ponavljanje testiranja. Dijagnoza se može postaviti na osnovu kliničke slike, biohemijskih parametara, rendgenskog snimka pluća. Dakle, ponavljanje pi-si-ar testa je zlatno pravilo, jer će sigurno u nekom trenutku biti pozitivan - ističe Jovanovićeva.

RepublikaFoto: AP/Jane Burlow
Foto: Ilustracija

Na pitanje da li u "Vatrenom oku" mogu da otkriju i britanski soj virusa, Jovanovićeva kaže da oni samo rade pi-si-ar testove kojima se dokazuje prisustvo virusa.

- Ne radimo sekvenciranje genoma, a takođe nemamo ni taj novi tip testova koji u jednom aktu može iz ekstrahovane nukleinske kisleine virusa da potvrdi prisustvo novih varijanti. Postoje testovi kojima se može utvrditi prisustvo novih varijanti, ali mi njima trenutno ne raspolažemo - rekla je Jovanovićeva i dodala da se druge laboratorije u Srbiji time bave.

Govoreći o tome savetuje li se građanima da proveravaju antitela nakon primljene druge doze vakcine, Jovanovićeva kaže da ne savetuje i da nema potrebe za tim, jer "vakcine zaista rade".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading