OPREZ! OPASNA PREVARA HARA INTERNETOM: Žene kupuju SPID misleći da su tablete za mršavljenje, posledice mogu biti JEZIVE!

Autor:

Vesti

13.02.2021

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U današnje vreme na internetu i društvenim mrežama moguće je kupiti gotovo sve "od igle do lokomotive", pa tako i lekove. Međutim, problem nastaje kada je reč o proizvodima koje je nemoguće naći u apotekama jer nisu registrovani u Srbiji. Opasnost vreba iza svakog ćoška, a jedna naizgled bezazlena tabletica koja bi učinila da imamo "zmijsko telo", može se pretvoriti u pravu zmiju i otrovati nas.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Naime, na mnogim sajtovima kao i društvenim mrežama, moguće je ilegalno se prodaje lek Adipex, odnosno fentermin (Phentermine).

Prodavci ovog leka (koji je poput amfetamina), navode da su Adipex tablete "izuzetno snažan blokator apetita". Opisuju kako ćete imati osećaj sitosti, a istovremeno i više energije.

- Osobe koje su uzimale Adipex uglavnom izgube između 15 - 25 kg kroz proces dijete potpomognute Adipexom kroz nekoliko meseci - navodi se na sajtovima koji prodaju ovaj lek i ističu da već u prvih nekoliko dana može doći do najvećeg gubitka težine.

Foto: printscreen

I dok čitate bajkoviti opis i zamišljate kako ćete se prepoloviti, ni ne slutite da se izlažete ogromnom riziku. Naime, ono što se "zaboravlja" napomenuti jesu neželjeni efekti, kojih je nažalost mnogo više nego pozitivnih.

Imajući to u vidu, beogradski farmaceut za naš portal ističe da je bolje "probušiti kašiku" i probati zdravije metode gubljenja kilograma zato što gutanje ovakvih tableta može prouzrokovati više štete nego koristi.

- Problem je što utiče na centralni nervni sistem, a sa njim se ne treba šaliti! - upozorava farmaceut i dodaje da je relevantnost istraživanja ovog proizvoda diskutabilna i sumnjiva.

Na internet stranicama koje ga prodaju uputstvo za upotrebu, kao i nuspojave su na engleskom jeziku, a tekst je samo iskopiran iz onih država u kojima je dozvoljen.

- Lek s razlogom nije registrovan. Ono što je dostupno od informacija o njemu ukazuje da ako bi ga neko koristio, mora biti pod nadzorom lekara koji vam ga je i prepisao - tvrdi naš sagovornik.

Sve ukazuje da je korišćenje ovakvih proizvoda "na svoju ruku", pored sumnjivog sastava i porekla veoma rizično po zdravlje ljudi.

- Nisam upšte za upotrebu ovog proizvoda i od mene ima veliko ne! Moj savet je da ga zaobiđete - izričit je farmaceut.

KLINIKA "MAJO" O FENTERMINU

Na zvaničnom sajtu čuvene američke klinike "Majo" objašnjeno je da je fentermin (Adipex-P, Lomaira) lek poput amfetamina koji se koristi za mršavljenje, a klasifikovan je kao lek koji ima potencijal zloupotrebe. Dalje navode da uobičajeni neželjeni efekti Fentermina uključuju: povećan puls, trnce ili bockanje u rukama ili nogama, suva usta, nesanicu, nervozu i zatvor.  Napominju da Fentermin nije dobra opcija ako imate srčana oboljenja, povišen krvni pritisak, problem sa štitnom žlezdom ili glaukom. Takođe, nije namenjen trudnicama, ženama koje planiraju trudnoću ili doje.

STRUKTURA KAO AMFETAMINI

Fentermin je hemijski i farmakološki povezan sa amfetaminima.
Amfetamini su stimulansi koji se na tržištu najčešće pojavljuju u vidu sintetičkog derivata - spida. U medicinsku upotrebu su uvedeni kao lekovi protiv prehlade, povišene temperature, pa i kao sredstva za mršavljenje.

Osećaj uznemirenosti, povećana agresivnost, smanjen apetit, paranoja, glavobolja, ubrzan rad srca, uz znojenje i povišenu temperaturu, samo su neki od efekata amfetamina. Stvaraju telesnu i psihičku zavisnost, a prilikom unošenja velikih količina može se razviti amfetaminska psihoza (metalni poremećaj sličan šizofreniji).

Fentermin na testu droga može dati pozitivan rezultat budući da je strukture slične amfetaminu.

Važeća zakonska regulativa Srbije predviđa da se samo lekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet i medicinska sredstva koja su upisana u Registar medicinskih sredstava, mogu legalno koristiti i staviti u promet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta kaže Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima

Da bi lek dobio dozvolu za lek, on mora biti farmaceutski (farmaceutsko-hemijsko-biološki), farmakološko-toksikološki i klinički ispitan. Lek se ispituje u skladu sa Smernicama Dobre proizvođačke prakse, Dobre laboratorijske prakse i Dobre kliničke prakse.

U dozvoli za lek Agencija navodi svako mesto proizvodnje i svako mesto puštanja leka u promet za teritoriju Republike Srbije. Sastavni deo dozvole za lek jeste sažetak karakteristika leka, uputstvo za lek i tekst za unutrašnje i spoljnje pakovanje.

U Srbiji je zabranjena proizvodnja:

1) leka koji nema dozvolu za lek, odnosno koji nije upisan u registar koji vodi Agencija, osim ako ovim zakonom nije drukčije određeno;

2) leka koji je proizvelo pravno lice, odnosno bilo koje drugo lice koje nema dozvolu za proizvodnju;

3) leka koji nije proizveden u skladu sa dozvolom za proizvodnju;

4) leka koji nema odgovarajuću dokumentaciju o kvalitetu;

5) lažnog leka;

U slučaju da lice koje ulazi u zemlju ili iz nje izlazi nosi sa sobom lekove koji sadrže opojne droge, odnosno psihotropne supstance, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju opojne droge i psihotropne supstance.

Problem prodaje nelegalnih i zabranjenih sredstava putem interneta je nešto sa čime se Interpol uveliko bori, uključujući i našu policiju. Na građanima kao pojedincima je da ne nasedaju na ponude za kupovinu "magičnih" lekova od nepoznatih, neodobrenih čak i nepostojećih prodavaca koji zapravo nisu nigde registrovani, a nude medicinska sredstva i često lekove alternativne medicine.

OPIS

ADIPEX-P ® (fentermin hidroklorid) kapsule

Phentermin hydrochloride USP je simpatikomimetički aminorektik. To je beli higroskopni kristalni prah bez mirisa, rastvorljiv u vodi i nižim alkoholima, slabo rastvorljiv u hloroformu i nerastvorljiv u etru.

ADIPEX-P®, anorektik za oralnu primenu, dostupan je kao kapsula ili tableta koja sadrži 37, 5 mg fentermin hidrohlorida (ekvivalent za 30 mg fenterminske baze).

ADIPEX-P ® kapsule sadrže neaktivne sastojke crnog oksida gvožđa, kukuruzni skrob, D & C Crveno # 33, FD & C plavo # 1, želatin, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, propilenglikol, shellac i titan dioksid.

ADIPEX-P® tablete sadrže neaktivne sastojke kukuruznog skroba, laktozu (bezvodnu), magnezijum stearat, mikrokristalnu celulozu, preželatinizovani skrob, saharozu i FD&C plava # 1.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva su nam rekli da o ovom slučaju treba pokrenuti detaljno istraživanje i proveru baze podataka, na osnovu čega će njihov tim utvrditi da li je ovaj prozivod ikada bio registrovan u Srbiji, koji je tačan sastav, dejstvo, kao i kakva je procedura unošenja Adipexa, odnosno fentermina u našu državu.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Ministarstva zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading