BLUMBERG NAHVALIO SRBIJU: Ta zemlja je primer kako se pandemija koronavirusa drži pod kontrolom

Autor: Republika

Vesti

11.02.2021

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni magazin objavio je analizu Evropske centralne banke po kojoj je naša zemlja pokazala ogromnu ozbiljnost u borbi protiv kovida-19 zbog čega će iz krize izaći bez većih turbulencija

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Naša zemlja lider u vakcina

Srbija je jedna od evropskih zemalja koja najbrže sprovodi vakcinaciju protiv koronavirusa i time pokazuje kako se uspešno bori u kriznim vremenima, objavio je čuveni analitički magazin Blumberg pozivajući se na izveštaj Evropske centralne Banke, ističući još i to kako su mere fiskalne i monetarne politike vlade u Beogradu nastavile da imaju povoljan uticaj na ekonomiju, ali i na građane naše zemlje uprkos pandemiji.

Te pohvale usledile su nakon što je veliki broj poznatih svetskih medija, ali i zvaničnika, već priznao da je Srbija lider u Evropi kada je u pitanju borba sa koronavirusom.

 - S obzirom na to da je Srbija prva zemlja koja je počela s primenom vakcina iz Kine i Rusije, zajedno sa onima od zapadnih proizvođača, najveća republika nastala raspadom Jugoslavije uspela je da po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika stane rame uz rame sa Britanijom i Maltom. To, povezano sa tri milijarde dolara iskorišćenih za pomoć firmama i domaćinstvima trebalo bi da bude dovoljno da ekonomiju te zemlje - naveo je Blumberg u izveštaju.       

Euronjuz: Dok EU zaostaje, Srbija čak pomaže i komšijama!

Neposredno pre nego što je Blumberg objavio svoj izveštaj, našu zemlju pohvalio je i Euronjuz istakavši kako je ona "apsolutni vođa čopora", aludirajući na činjenicu da je Srbija nabavila dovoljan broj vakcina za sopstveno stanovništvo, ali istovremeno pomogla susednim zemljama da dođu do cepiva.

- Dok EU zaostaje u procesu vakcinacije protiv kovid-19, čini se da Beograd izlazi u pomoć zemljama Balkana - rekla je novinarka Euronjuza Isabel Kumar.

Ona je razgovarala i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je istakao kako je uložen ogroman trud da se nabavi dovoljan broj vakcina, ali da borba još traje, te da će Srbija uvek biti tu za svoje komšije.              

Blumberg je u analizi procenio i kako će Srbija potpuno stabilno izaći iz krize, navodeći da se ne očekuje porast inflacije, ali ni pomeranje kamatnih stopa. Jedini izazov, kako se navodi, može biti zadržavanje stabilnosti nacionalne valute.     

    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading