(FOTO) OBJAVLJENA TABELA EFIKASNOSTI VAKCINA: Stručnjaci su analizirali 6 najpoznatijih! Evo kako se kotiraju "Sputnjik V" i "Fajzer"

Autor: Republika

Vesti

08.02.2021

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati kliničkih ispitivanja su ovakvi...

RepublikaFoto: Tanjug/AP/printscreen/twitter.com
Foto: Ilustracija

Infektolog Kalifornijskog univerziteta u San Francisku Monika Gandi objavila je tabelu efikasnosti pojedinih vakcina i ističe da, prema kliničkim ispitivanjima, svih šest vakcina pruža stopostotnu zaštitu od hospitalizacije, odnosno smrti.

Objavlena tabela prikazuje pregled rezultata kliničkih ispitivanja šest najpoznatijih vakcina: Moderne, Fajzera, AstraZeneke, Džonson&Džonson, NovaVaxa i ruska Sputnjik V, preneo je hrvatski portal Index.

 

 


Član vladinog Naučnog saveta Hrvatske Gordan Lauc komentariše tabelu i kaže da sve vakcine štite od teških oblika korona virusa, hospitalizacije i smrti.

- U ovoj tablici su pregledno prikazani rezultati kliničkih studija različitih vakcina. Ukratko, sve vakcine su vrlo efikasne štite protiv teškog oblika bolesti, što je najvažnije za građane - kaže Lauc komentarišući tabelu.

Ističe da ništa nije 100 odsto sigurno, pa tako ni vakcina.

- Igla možda nije savršeno sterilna, ili vam sestra neće dobro dezinfikovati mesto uboda pa možete dobiti i nekakvu gadnu infekciju. Rizik je srazmeran riziku kada se nabodete na nekakav trn u vrtu, ili vas ubode osa ili ugrize mrav. Možda dobijete neugodnu reakciju imunog sistema na vakcinu, ali to se s pođednakim rizikom može dogoditi pri infekciji bilo kojim virusom, bakterijom, pa čak i ako nešto pojedete ili udahnete - napisao je Lauc na svom fejsbuk profilu.

 

 

Poručuje da svako ko dobije priliku treba da se vakciniše onom vakcinom koja mu se prvo ponudi.

- To je najbolje što možete učiniti za sebe. Ako se bojite, ne morate se vakcinisati, ali onda rizikujete da se zarazite živim SARS-CoV-2. I u tom slučaju ćete najverovatnije preživeti, ali je rizik mnnogo veći - napisao je Lauc.

Dodao je da za starije od 75 godina taj rizik uopšte nije zanemariv.

A, ako ste mlađi i debeli, rizik teškog oblika bolesti je isto veoma velik, poručio je Lauc.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading