DELOVANJE VAKCINE IZ DANA U DAN: Evo posle koliko dana se javljaju ANTITELA! NE OPUŠTAJTE SE ODMAH

Autor:

Vesti

29.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Loša vest je da oni koji su vakcinisani mogu drugima da prenose virus.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Vakcinacija u Srbiji

Šta se dešava u mom telu nakon što primim vakcinu protiv virusa KOVID-19?

To je pitanje koje ovih dana postavlja na desetine hiljada građana koji se vakcinišu na punktovima širom Srbije.

Mada postoje, donekle, različita tumačenja stručnjaka, pre svega, vezana za vremenske odrednice, odnosno rokove u kojima organizam reaguje na vakcinu, manje-više se može napraviti neka vrsta kalendara tih reakcija koja na kraju dovodi do stvaranja dovoljne količine antitela.

Naravno, uz ogradu da mnogo toga zavisi od čoveka do čoveka. Kod nekih, tako, kažu imunolozi, vakcine uopšte neće delovati ili će nivo zaštite biti manji i upravo je to ono što se posle kliničkih ispitivanja iskazuje kao procenat efikasnosti vakcine. Primera radi, ako je efikasnost 90 odsto, svaki deseti vakcinisani neće biti zaštićen ili će biti manje zaštićen.

TRENUTAK PRIMANJA PRVE DOZE

Organizam reaguje odmah, dižući, na neki način, uzbunu. Limfociti kreću ka mestu uboda i počinje obrada informacija o tome što je ubrizgano - objašnjava virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler, koji je sa svojim timom od prvog dana uključen u istraživanje korone.

2-7. DAN

Traje faza obrade informacija o kojoj govori Šekler, limfociti ispituju ono što u ovoj fazi tretiraju kao nešto strano i opasno. U igru se polako uključuje imuni sistem. Počinje stvaranje minimalne količine antitela.

Šekler: Ko je primio dve doze, može da se razboli, ali sigurno je da neće umreti

 

7-10. DAN

Antigen se obrađuje i informacije o tome šalju ćelijama širom organizma.

- Počinje masovnija proizvodnja antitela i mobilizacija limfocita koji se dižu, napadaju tog stranog igrača, to nešto što je tuđe u našem organizmu - objašnjava Šekler.

Količina antitela i dalje nije dovoljna da nas u ozbiljnijoj meri zaštiti od virusa.

11-14. DAN

Prisustvo antitela može i laboratorijski da se dokazuje otprilike od 11. dana.

15-20. DAN

Broj antitela kreće da raste eksponencijalno i već može da pruži solidan nivo zaštite, pa i oni koji se razbole imaju manji rizik od teške forme koronavirusa.

DRUGA DOZA

- Negde na tri sedmice nivo antitela dostiže neki zavidan nivo i baš tada se, u trećoj ili četvrtoj sedmici, u zavisnosti od toga o kojoj se vakcini radi, dodaje druga doza da bismo dobili isti efekat kao za prvu. Samo što sada krećemo s nivoa koji je postignut, ali nije dovoljan da bi bio puna zaštita, da može da garantuje da se čovek neće inficirati - objašnjava Šekler.

Dodaje da se unosom nove količine antigena sada stvara drastična uzbuna u organizmu jer je njemu sve već poznato i nivo antitela se drastično diže.

"Batut": Pun efekat vakcine ostvaruje se sedam dana nakon druge doze

 

- Sve je već uhodano, organizam zna šta treba da proizvodi, već je sve informacije spremio i samo taj novi impuls, ta nova doza vakcine diže zaštitni imunitet do željenog nivoa.

NAKON DRUGE DOZE

Pun efekat vakcine ostvaruje se, prema podacima Instituta "Batut", sedam dana nakon druge doze. Oprezniji imunolozi kažu da to može biti deset ili 14 dana, ali, u svakom slučaju, onaj ko je primio drugu dozu može da računa da je u velikoj meri zaštićen čim je revakcinisan.

Koliko dugo štite vakcine

Proizvođači su izlazili s različitim podacima o tome koliko traje zaštita koju pružaju vakcine, međutim, prava istina je da o tome i dalje niko ne može da kaže ništa što bi bilo sasvim pouzdano. Tek kada od prvih vakcinacija na svetskom nivou prođe šest meseci, a zatim i godinu dana, pa dve, znaćemo tako nešto.

Ipak, prema onome kako sada stoje stvari, "Fajzerova" vakcina, kažu stručnjaci, definitivno štiti najmanje šest meseci, a vrlo verovatno i 12, pa i duže. Sputnjik-V bi mogao da pruža zaštitu od dve godine, baš kao i druga ruska vakcina epivak. Kineska najmanje godinu dana. Za "Moderninu" pojedini imunolozi tvrde da postoji verovatnoća da štiti možda i dve i po godine. To su, međutim, kao što rekosmo, i dalje samo neproverene procene.

Imunitet od vakcine jači i do 20 puta od prirodnog

Imunitet na KOVID stečen vakcinom traje duže nego dobijen prirodnim putem, nakon preležane korone.

- Lekari koji su se među prvima vakcinisali "Fajzerovom" vakcinom nakon druge doze imaju šest ili sedam puta veći nivo antitela nego oni koji su bolest preležali - kaže prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Petrović precizira i da literatura navodi da nivo antitela može da bude i 20 puta veći.

Milanko Šekler objašnjava i da to što je neko primio dve doze vakcine nikako ne znači da ne može da se razboli.

- Nakon dve nedelje od druge doze imuni sistem je dostigao onaj nivo zaštite da vi možete da kažete: "Sad sam zaštićen". U smislu da se nećete teško razboleti. Vakcina ne može da vam garantuje da nećete uopšte da se razbolite, ona vam samo garantuje da je vaš život sada zaštićen i da ne možete da dobijete neki teži oblik i budete životno ugroženi - ističe Šekler.

On posebno ističe da osoba koja je vakcinisana može biti prenosilac virusa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading