MINISTAR POJASNIO ODLUKU: Uprkos slabom interesovanju građana, nabavljaju dva miliona ruskih vakcina!

Autor:

Svet

27.01.2021

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budimpešta, koja je deo kolektivnog programa kupovine vakcina kojom koordinira Brisel, potpisala je ugovor za dva miliona doza moskovskog Sputnjik V cepiva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Peter Sijarto

Mađarska kaže da se obratila Rusiji za vakcine protiv Kovida-19 jer je EU bila prespora.

Evropska komisija kaže da države članice mogu sklopiti odvojene ugovore ako proizvođači vakcina od kojih kupuju već nisu u pregovorima sa EU.

- Očekivanja su bila previsoka i sada vidimo da su isporuke iz šeme EU mnogo sporije i sadrže mnogo manje doza vakcine nego što je trebalo - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za Juronjuz.

"I dalje, neke evropske institucije i birokrate nastavljaju da napadaju zemlje koje traže drugačije ili alternativne izvore za takve potrepštine. U pitanju su životi ljudi koje moramo da spasimo. A ako vidimo da je zajednička kupovina ili zajednička nabavka kojom upravlja Brisel prespora, onda moramo da obezbedimo dodatno snabdevanje mađarskog naroda."

Sijarto se takođe požalio da farmaceutske kompanije dostavljaju više doza u zemlje izvan EU.

- Proizvođač, kome je Evropska unija dala veliki prioritet, isporučuje više vakcina SAD-u, Velikoj Britaniji i Izraelu u poređenju sa državama članicama EU - dodao je on.

"Ovo je činjenica i mislim da to treba bar donekle objasniti. I vidimo kako Ujedinjeno Kraljevstvo koristi proizvod AstraZeneka za vakcinaciju britanskih građana. Evropska medicinska agencija (EMA) još uvek nije odobrila tu vakcinu, za šta je takođe potrebno objašnjenje."

Mađarska nije počela da vakciniše svoje građane ruskim cepivom. U vreme pisanja ovog teksta, država je upotrebila oko 156.000 doza (što pokriva 1,6% njene populacije) vakcine predviđene šemom EU.

Mnogi Mađari i dalje su skeptični prema Sputnjiku V. Istraživanje Juronjuza objavljeno u novembru 2020. pokazalo je da bi samo 7% Mađara bilo spremno da prihvati vakcinu ruske proizvodnje.

EMA je do sada odobrila dve KOVID-19 vakcine za upotrebu u EU. Fajzer-Bajontek pred katolički Božić i Modernu početkom ovog meseca. Očekuje se da će ove nedelje dati zeleno svetlo vakcini Oksford-AstraZeneka.

EU se obavezala da će kupiti 300 miliona doza AstraZeneke uz mogućnost dodatnih 100 miliona. Krajem prošle nedelje, kompanija je rekla da planira da smanji prvi kontingent od 80 miliona na 31 milion. Fajzer je rekao da odlaže isporuke za Evropu i Kanadu dok nadograđuje svoj pogon u Belgiji kako bi povećao proizvodni kapacitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading