PALE MASKE: TAJKUN BI DA KOMANDUJE SABORU SPC! Đilas proglasio Grigorija za patrijarha!

Autor:

Vesti

27.01.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Injac: Vladika Grigorije ne preza da koristi sva moguća sredstva da ocrni konkurenciju

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

Đilas više i ne krije da čini sve što je u njegovoj moći da izazove famu oko Grigorija i lažno ga nametne u "borbi" za tron Svetog Save. Anketa koja je osvanula na sajtu Direktno.rs, koji je pod kontrolom lidera SSP, tvrdi da je simpatije najvećeg dela javnosti odneo upravo Grigorije, dok vladika Porfirije i vladika Irinej, koje nazivaju "kandidatima režima Aleksandra Vučića", nemaju ni tri odsto glasova.

Na pitanje koja je to većina građana koji su anketirani na sajtu Direktno.rs, nije teško dati odgovor, budući da je to verovatno ista ona "većina" građana koja podržava Đilasa i SSP.

- Pomenuti sajt jedino pozitivno piše o Grigoriju, a o drugim kandidatima negativno. Na taj sajt dolaze prvenstveno opozicioni čitaoci, oni prate te tekstove i čitaju i oni su ti koji glasaju na anketi - navodi analitičar Branko Radun za Srpski telegraf.

PODRŠKA BIVŠIH

Prema njegovim rečima, episkop diseldorfski ni uz svu pomoć bivše vlasti, koja ga i danas gura svim srcem, Grigorije nije mogao ući u prva tri kandidata za izbor patrijarha.

- Kada je Tadić bio predsednik, njegov prijatelj Mlađan u vlasti i Đilas gradonačelnik, ni tada Grigorije nije imao podršku u Crkvi iako je i tada vlast upregla sve svoje snage da ga izgura barem da bude među prva tri, ali je to tad bilo nemoguće, budući da on nema autoritet u Crkvi. Oni poturaju tezu da je on ugrožen od vlasti, da je neka opozicija, ali mu time i štete jer kanon ne dopušta jednom episkopu ovakvo bavljenje politikom - zaključuje Radun.

Ispod podataka o anketi, u članku naslovljenom kao "Građani žele Grigorija za patrijarha", krije se tekst u kome je Vučić glavni antagonista, a navodi to da je pojedine izjave vladike Grigorija "režim Aleksandra Vučića protumačio kao direktnu opasnost po svoju vlast i nameru Grigorija da se kandiduje za predsednika Srbije".

MEDIJSKI RAT

Verski analitičar Željko Injac ovaj tekst i anketu ocenjuje kao deo jednog medijskog rata, u kome se zaboravlja bitna suština, a to je da narod ne bira patrijarha.

- Nije sav narod na internetu, te ankete se mogu laku namestiti, i čak i da nije nameštena anketa, onda su verovatno pristalice pozvane da glasaju. Tako da je vrednost ove ankete totalno besmislena jer ona jedino pokazuje tendenciju čitalaca da izglasaju vladiku. Ta podela na režimske kandidate i opozicione nikada u istoriji nije postojala, već su je izmislili liberalni mediji da bi politizovali Crkvu. U pitanju je jedan medijski rat unutar Crkve, u kome vladika Grigorije ne preza da koristi sva moguća sredstva da bi ocrnio ovu drugu stranu, koju namerno proglašava režimskom, a narod nikada nije birao patrijarha, njega bira sabor episkopa. To je sasvim besmislena teza koja nema nikakvo uporište u Crkvi, a oni mozgovi koji smišljaju takve gluposti su isti oni koji su u doba komunizma progonili Crkvu - navodi Injac za Srpski telegraf.

Dodaje da se iza čitave ove buke oko Grigorijeve kandidature krije drugačija svrha od dobijanja zvanja patrijarha srpskog:

- Grigorije nije kandidat za patrijarha, namerno skreće na sebe svu medijsku pažnju da bi odvukao pažnju s njegovih kandidata za patrijarha, a oni su vladika Joanikije, vladika Ignjatije i vladika Justin.

I Vučić u anketu

Besmisao ankete na Direktno.rs pokazuje i činjenica da su, kao opciju, dozvolili i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

- Inače, nakon Grigorija, čitaoci Direktno.rs, na čelu SPC bi voleli da vide i vladiku Joanikija (13%), zatim i samog Aleksandra Vučića (12,1%), koji bi time postao i pontifex maximus, Gorana Vesića (10,6%) i već pomenute mitropolita Porfirija i Irineja Bulovića - navodi se u tekstu.

Reakcije:

Vladimir Đukanović poslanik SNS

Vrlo je zanimljivo da oni konstantno vode kampanju kako navodno neko iz vlasti vodi kampanju za patrijarha iako niko iz vlasti nije rekao ni jednu jedinu rečenicu za izbor.

Suština je da bilo koji patrijarh koga odabere Sveti duh, a da nije Grigorije, rekli bi da je to Vučićev patrijarh i tako žele da sve te ljude etiketiraju. Jedino ko vodi kampanju su upravo oni, Nova S, Direktno i upregli su se svim silama. Jedino što me plaši, ako slučajno ne bude on izabran, jeste da će krenuti raskol jer su očigledno određene strane službe naredile da se takve stvari čine.

Voleli bi da oni biraju umesto Svetog duha, ali to ne može.

Nebojša Krstić marketinški stručnjak

Potpuno sam siguran da najveći broj ateista autošovinističke orijentacije želi Grigorija za patrijarha. Znači, oni koji o SPC misle sve najgore, oni koji za SPC govore da je "zločinačka" i "genocidna" odjednom se zanimaju za izbor patrijarha i nude svog kandidata. Da sam na Grigorijevom mestu, ozbiljno bih se zabrinuo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
lak

27.01.2021 09:15

Djilas je olos i dno dna od coveka.

Dragana

27.01.2021 09:16

Djilas je odavno izgubio na političkoj sceni, ovo njegovo medijsko izivljavanje pokazuje samo nemoć

Mijo

27.01.2021 09:24

Đilas je tipičan primer sramota za politiku naše zemlje. Prevršio je svaku meru iz dana u dan je sve gori i gori.

Dunja

27.01.2021 09:45

Možda Đilas sebe uskoro proglasi za Sveca ili nekog Crkvenog poglavara, jer je čigledno umislio da može u sve da se meša.