SAZNAJEMO! Odbrana Miroslava Aleksića nije uverljiva: PREDATOR NIJE TRAŽIO POLIGRAF!

Autor:

Vesti

25.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor glume Miroslav Mika Aleksić, koji je optužen da je silovao i polno uznermiravao svoje učenice, nije nakon privođenja tražio da bude ispitan na poligrafu, saznaje Srpski telegraf.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Miroslav Mika Aleksić

Izvor našeg lista iz istrage kaže da je pozivanje na poligraf uobičajeno među prvim reakcijama onih koji za sebe tvrde da su nevini.

- Aleksić je od početka negirao krivicu, međutim, nijednog trenutka nije pomenuo poligraf. U mnogim drugim slučajevima osumnjičeni, bukvalno, insistiraju da ih vodimo na poligraf i to traže čak i kada nema nikakve potrebe za tim. Ovog puta, tako nešto je izostalo - objašnjava naš sagovornik, ističući da s obzirom na to u kojoj je fazi postupak takvom eventualnom Aleksićevom zahtevu se ne bi ni izašlo u susret.

Kazna do 15 godina

Za krivično delo silovanja i seksualnog uznemiravanja žrtve dok je bila maloletna Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Zakon pravi razliku između maloletne osobe i deteta, kojim se smatra osoba do 14 godina starosti.

ISTI ŠABLON

Ipak, kaže on, može biti simptomatično to što Aleksić nije pomenuo detektor laži.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali podsećaju da poligraf ne može na sudu da se koristi kao dokaz, ali da je za policiju važno sredstvo kojim se, prvenstveno, služe prilikom operativnog rada.

RepublikaFoto: Tanjug
Nicović: Poligraf nije dokaz na sudu, ali može biti koristan

Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije, za Srpski telegraf navodi da je najpouzdanije ukrstiti izjave oštećenih i uporediti šta je svima zajedničko, sličan redosled ili šablon.

- Tako se vidi da svi oštećeni, ma koliko ih bilo, govore istinu. S druge strane, poligraf je sredstvo koje treba koristiti u istrazi i tako imati više mogućnosti za utvrđivanje nekih činjenica. Mada, nikog ne možete naterati da mu se podvrgne, dobar je da se napravi psihološki pritisak jer počinitelj može da pukne i onda ispriča sve - objašnjava Nicović.

RepublikaFoto: printskrin/24 sedam
Zoran Jakoviljević

Aleksićev advokat: Promenite način pisanja

Advokat Zoran Jakovljević, koji zastupa Aleksića, nezadovoljan je načinom na koji mediji izveštavaju o slučaju silovanja. Pojava fotografije na kojoj Milena Radulović nasmejana pozira pored Aleksića u javnosti je izazvala mnogobrojne kontroverze. Na pitanje da li je Jakovljević pustio u medije spornu fotografiju naveo je da su pojedini mediji mogli i ranije da je objave.

- Što se tiče fotografije na kojoj se vidi Milena Radulović pored Mike Aleksića nebitno je kako se ona zatekla u medijima i da li je ona ključni dokaz. Ne želim da otvaram svoje karte. Kada promenite način izveštavanja, kada promenite stav, onda možemo da pričamo. Tu fotografiju su pojedini imali i ranije, pa nisu hteli da je objave - izjavio je Jakovljević.

"STVAR SRCA"

Što se tiče žrtava, Nicović smatra da one ne bi trebalo da se podvrgavaju detektoru laži.

- To treba raditi jedino ukoliko policija posumnja da nešto iz njihovih iskaza nije tačno - pojašnjava Nicović.

Miki Aleksiću na teret se stavlja 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji nad đacima u njegovoj privatnoj školi glume "Stvar srca", među kojima su i maloletnice. Milena Radulović i Iva Ilinčić, glumice koje su javno istupile i optužile Aleksića za silovanje, davale su iskaze satima.

RepublikaFoto: Tanjug
Tintor: Ove nedelje će se nastaviti saslušavanje oštećenih i svedoka

Jugoslav Tintor, advokat koji zastupa oštećene, za Srpski telegraf govori o daljem toku postupka.

- Očekujem da će ove nedelje da se nastavi sa saslušanjem oštećenih i svedoka iz predmeta i to su neke istražne radnje koje se neće dešavati svakodnevno, a onda ćemo videti dalje korake. Tužilac ima pravo da saslušava i određene svedoke koji su se pojavili u iskazima i da zatraži veštačenja - navodi Tintor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miloš

25.01.2021 07:16

Njegov advokat je nasilnik kao i njegov klijent.

Vanja

25.01.2021 08:48

Poligraf bi potvrdio njegovu krivicu.