Đerlek: Od početka imunizacije vakcinu primilo više od 80 HILJADA ljudi!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.01.2021

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je, prema poslednjem preseku u 16 časova, danas vakcinisano 32.000 građana Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. Prelić
Mirsad Đerlek

Ðerlek je za RTS rekao da je u našoj zemlji od početka imunizacije, 24. decembra, vakcinu primilo više od 80.500 osoba.

Istakao je da je suština da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer će samo masovna vakcinacija, kako kaže, imati efekta.

- Izuzetno je važna brzina imunizacije, ako bi se odložila masovna imunizacija, onda bi se smatrala neuspešnom. Mora da postoji dovoljna količina vakcina, Srbija je nabavila veliku količinu i možemo da započnemo masovnu vakcinaciju i nadam se da će se trend nastaviti - naveo je državni sekretar.

Rekao da je može biti zadovoljan što su gužve na punktovima za vakcinaciju, ali je i skrenuo pažnju građana da naprave distancu da se ne bi napravila šteta.

Ðerlek je naveo da se razmišlja o otvaranju još vakcinalnih punktova dodajući da vakcinacija širom Srbije potpuno isto funkcioniše kao u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ljudi najviše traže vakcinu "Sputnjik V", a uskoro se očekuje isporuka još 250.000 doza tih vakcina.

- Mi savetujemo građane da prime vakcinu koje trenutno ima, najviše trošimo kinesku ''Sinofarmovu'' vakcinu. Razlika je u nijansama u metodologiji delovanja, a krajnji cilj je isti – stvaranje antitela i dobar imunološki odgovor na kovid 19 - naglašava Ðerlek.

Dodaje da "sputnjik" trenutno mogu da prime građani do 60 godina starosti i da je pitanje dana kada će se granica pomeriti i kada će ALIMS izdati sertifikat da mogu da je prime i stariji.

Istakao je da bi bilo idealno da se vakciniše oko tri miliona građana kako bismo, uz 30 odsto prokuženih građana, dostigni kolektivni imunitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading