Zaštitnica građana Jelena Stojanović : Pozvala je danas sve učesnike u javnom životu da usvoje kodeks o pravima građana na Internetu

Autor: Republika

Vesti

16.01.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović pozvala je danas nadležne organe i sve učesnike u javnom životu da usvoje kodeks o pravima građana na internetu, kojim bi se preporučila pravila ponašanja učesnika u toj sferi u cilju zaštite prava građana, a posebno dece, od govora mržnje i diskriminacije po bilo kom osnovu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Jelena Stojanović

Foto: pixabay.comStojanović, takođe, od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal traži da preduzme radnje iz svoje nadležnosti radi krivičnog gonjenja lica za koja postoji osnov sumnje da je izvršilo krivično delo Rasne i druge diskriminacije iz člana 387 Krivičnog zakonika.

Diskriminatorno ponašanje i izjave na internetu, poput onih koje su pre nekoliko dana upućene deci pripadnicima romske nacionalne manjine, moraju odmah biti sankcionisani od strane nadležnih organa. Zato tražim od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno reaguje povodom poslednje diskriminacije romske dece na društvenim mrežama-navela je Stojanović.

-Zaštita prava i najboljeg interesa deteta treba da bude prioritet u radu nadležnih organa ali i celog našeg društva- navela je Stojanović i apelovala na sve učesnike u javnoj komunikaciji da se uzdrže od izjava i ponašanja koje izazivaju rasnu ili diskriminaciju po bilo kom osnovu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading