"NE ZNAM ŠTO BI NEKO BIO IDEALAN": Nestorović o svom načinu ishrane i NAJZDRAVIJEM tipu ljudi!

Autor:

Vesti

15.01.2021

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Branimir Nestorović gostovao je u emisiji Glamur, što je njegovo prvo pojavljivanje na nekom od medija u 2021. godini i govorio o brojnim temama.

RepublikaFoto: youtube.com/Moje Dobro
Branimir Nestorović

Doktor se, između ostalog, osvrnuo na proces autofagije koji primenjuje naš slavni teniser Novak Đoković.

- Autofagija se u našem narodu zove post, dvodnevni post. Dva dana u nedelji postiš na vodi... Ja sam kao klinac bio strašno mršav i takav sam bio sve do vojske. Tamo sam se prvi put ugojio. Vojsku sam služio kao lekar na ostrvu Vis. Tamo sam naučio da jedem ribu i dalmatinska vina.  Tamo sam naučio da jedem i spremam ribu, lignje i sve ostalo. Tada sam se strašno ugojio, preko 20 kila i od tad samo ide nagore i onda kad preteram malo gladujem, skinem 10 kila pa krenem sve iz početka. Zdravlje nije samo da ti jedeš zdravo i da jedeš šta treba nego i da uživaš u hrani. Mi smo to potpuno zaboravili, svi jedemo s nogu, u trku, nema klasičnih obroka više. Mi jedemo usput, a jedna od stvari jeste da li nam prija šta jedemo, i ono što je još važnije, s kim jedemo. Trebalo bi odvojiti jedan obrok da s porodicom ili dragom osobom jedemo ono što volimo i to polako. Mozak čudno meri obroke, odnosno meri na osnovu toga koliko žvaćemo. Ukoliko sporije jedemo, 30% hrane manje unesemo. Nikad ne treba jesti uz televizor jer tako uzimamo 30-40% više hrane i to samo trpamo u sebe, ništa ne uživamo u hrani. Treba uživati u hrani, sažvakati, popiti dobro piće i tako dalje. Par kila viška... Manje-više... Teško je biti idealan, a ne znam ni što bi bio – kaže Nestorović.

On navodi da je priroda predvidela da žene imaju rezervu masnog tkiva .

- Ekstremno mršave žene gube menstruaciju i polni nagon. Rezerva masnoće je suštinski zbog trudnoće data ženama jer je ona energetski zavisna zato što nose dete u sebi. One imaju drugačije raspoređeno to tkivo nego muškarci – tvrdi pulmolog.

Jedno ogromno ispitivanje iz Kopenhagena je preko 100 hiljada ljudi pratilo duže od 40 godina i ustanovilo je da oni koji imaju 4-5% više masnog tkiva u odnosu na idealnu težinu, po njegovim rečima, su zapravo najzdraviji i imali su najbolji seksualni nagon i sve ostalo.

On poručuje da nije loše imati par kila više ako smo fizički aktivni jer će organizam trošiti kalorije i pretvarati štetnu belu mast u takozvanu smeđu koja je jako korisna za nas.

- Suštinski, mislim da se previše vremena gubi na tim idealnim američkim formulama – podvlači Nestorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading