Imunolog Srđa Janković: Ima potencijala da se situacija pogorša, potrebno vakcinisati 20 odsto građana

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Vesti

08.01.2021

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Imunolog Srđa Janković, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je da pad i rast brojki u poslednjih nekoliko dana ne predstavlja realno stanje, s obzirom na to da su praznici, ali je istakao da virus ima potencijal da se situacija pogorša.

Foto: youtube.com/printscreen
Srđa Janković

On je izrazio nadu da će 2021. biti godina prekreta, pa da će kovid 19 početi da jenjava.

- Dosta je teško proceniti brojke u dane praznike. Ovaj porast i pad nisu realno stanje. U svakom slučaju, potencijal postoji da se situacija pogorša - kazao je janković za RTS.

U toku je vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji. Tim povodom on je podsetio građane da mogu da biraju koju će vakcinu primiti, Sputnjik V ili Fajzerovu vakcinu.

- Moj stav je da svaka vakcina koja je prošla klinička ispitivanja, sve regulatorne procedure, koja je registrovana i bezbedna, može da se primenjuje - rekao je Janković.

Pošto je za sticanje imuniteta potrebno da se prime dve doze, on je objasnio da između dve doze mora da prođe 3 nedelje, više da, ali manje nikako ne.

U tom smislu rekao je i da se još ne zna koliko traje imunitet nakon primljene vakcine, ali da se nada da očekuje da je to nekoliko godina.

Kazao je i da je neophodno u Srbiji vakcinisati minimum 20 odsto satnovništva.

- Ne znamo ni koliko traje prirodni imunitet. Ima mnogo nepoznanica. Mislism da je u ovom trenutku važnije da sprovodimo vakcinaciju. Cifra od 20 odsto vakcinisanih je okvirna, to je minimalni cilj. A mi se nadamo da ćemo vakcinisati i više - rekao je on.

Na pitanje koji je pravi trenutak za vakcinaciju i mogu li da je prime oni koji su zaraženi virusom, kazao je da može ali da je u tom slučaju zaštita minimalna zaštita.

- Naprosto, onda nema ni koristi a ni štete. A, i te kako ima koristi ako se vakcinišu svi koji nisu zaraženi ili oni koji su preležali - istakao je on.

O utakmici Zvezde i Fenerbahčea

Govoreći o daljem toku pandemije u Srbiji kazao je da se nada da će u toku ove godine doći do jenjavanja epidemije.

- Istina da smo se na proleće i leto nadali da nas na jesen čeka manji talas. Ispostavilo se da su bili u pravu epidemiolozi koji su ukazivali da će jesenji biti gori. Reč je o novom virus, jesenj talas je nadmašio pesimistička očekivanja. Podseća na drugi talas španske groznice, bio gori od prvog. Ali, nadam se da će  tokom ove godinje doći do jenjavanja epidemije. Trenutno se situacija  nije značajno popravila da možemo da govorimo o jenjavaju i popuštanju sprovođenja mera - kazao je on.

Upitan da prokomentariše to što su neki otišli na utakmicu Zvezde i Fenerbahčea, odgovorio je da je vrlo razumljiva potreba ljudi da učestvuju u aktivnostima koji su deo života, pa i praćenja sportskih aktivnosti.

- Niko za to ne može biti osuđen. Ali, ja kao imunolog apelujem na strpljenje i udaljavanje od rizika. 

Rekao je da ostaje pri tome da će masku skinuti kada u Srbiji ne bude bilo novih zaraženih ali i obolelih od korone:

- Kada će se to dogoditi, nezahvalno je prognozirati. Sve što mogu jeste da izrazim nadu da će 2021. godina biti godina preokreta. 

Komentari (0)

Loading