OKUPILO SE MANJE VERNIKA NEGO PRETHODNIH GODINA: Božićna liturgija u Hramu Svetog Save

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.01.2021

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hramu Svetog Save u Beogradu jutros u devet sati počela je jutarnja Božićna liturgija koju služi mitropolit daborbosanski i čuvar patrijaraškog trona Hrizostom.

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan

Jutarnjoj službi prisustvuje manji broj broj vernika nego što je to bilo ranijih godina, a vernici koji prisustvuju službi, uglavnom se pridržavaju epidemioloških mera.


Sinoć, tačno u ponoć, održana je Božićna liturgija u pravoslavnim hramovima širom zemlje, a liturgija u Hramu Svetog Save služio je episkop remezijanski Stefan, uz sasluženje sveštenstva Hrama.

Pravoslavni vernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista, uz tradicionalni pozdrav: Mir Božji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi.

Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

U hramovima se čita poslanica arhijera SPC.

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Božić, uz Uskrs, predstavlja najveći hrišćanski praznik i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg.

- A kad se navrši vrijeme, posla Bog Sina svojega jedinorodnoga da spase rod ljudski- piše u jevanđelju. - I kad se ispuni devet meseci od blagovesti, koju javi arhangel Gavril Mariji u Nazaretu, govoreći: Raduj se, blagodatna... evo začećeš i rodićeš sina, i nadeni mu ime Isus.

Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva - očinstva i materinstva.

Kod Srba taj praznik je ukrašen najlepšim verskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se treceg dana slavi Sveti Stefan.

U Srbiji je Božić od jula 2001. i jednodnevni državni praznik.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading