NIKOME, PA NI SUDIJAMA, NE SME SE CRTATI META NA ČELU: Saopštenje Zaštitnika građana povodom formiranja baza sa imenima pojedinih sudija

Autor: Republika

Vesti

23.12.2020

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da formiranje baza sa imenima pojedinih sudija i komentarima slučajeva u kojima su oni postupali predstavlja vrstu pritiska na nezavisnost sudija, a potencijalno može da dovede u pitanje ličnu i bezbednost porodica sudija.

RepublikaFoto: Tanjug

Nedopustivo je sudijama crtati metu na čelu. Na ovaj način se ugrožava nezavisnost rada sudija ali potencijalno i lična i bezbednost njihovih porodica što je opasno za pravni poredak ali i za društvo u celini - izjavio je Pašalić i dodao da se ovakvim proizvoljnim bazama dodatno urušava poljuljano poverenje građana u domaće pravosuđe.

Iako ne možemo da kontrolišemo pravosuđe, od građana dobijamo veliki broj pritužbi koje se odnose na pravo na suđenje u razumnom roku, na neizvršenje sudskih odluka i na pravo na pravično suđenje, tako da Zaštitnik građana najbolje zna čime su građani nezadovoljni u radu treće grane vlasti, naveo je Pašalić.

- Više puta sam ukazivao i davao predloge kako da se to prevaziđe tako da smatram da je krajnje neprimereno formiranje baza sudija i analiza slučajeva u kojima su oni postupali, a koje su urađene na način suprotan Ustavu i zakonima Srbije, i uopšte praksi u svetu - rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da uprkos velikom broju pritužbi građana na rad pravosuđa, ova institucija nikada nije ocenjivala rad sudova.

 
- Po Ustavu, sudske odluke mogu preispitivati samo nadležni sudovi kroz redovne i vanredne pravne lekove a izbor i napredovanje sudija je regulisano propisima. U suprotnom, ulazimo duboko u nezavisnost pravosudnog sistema kao nezavisne grane vlasti - naglasio je Pašalić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading