ZAŠTITNIK GRAĐANA reagovao na istraživanja: Rezultati pozitivni!

Autor: Republika

Vesti

11.12.2020

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saopštenje Zaštitnika građana povodom istraživanja javnog mnjenja.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je prva institucija kojoj bi se građani Srbije obratili u slučaju da im je povređeno neko ljudsko pravo, rezultat je istraživanja javnog mnjenja pod nazivom „Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije“ koje je urađeno u novembru 2020. godine.

 

Čak 26,4 odsto građana Srbije u 2020. godini je navelo da bi se prvo obratili Zaštitniku građana u slučaju povrede nekog ljudskog prava, što predstavlja porast od sedam odsto u odnosu na rezultat iz prošle godine, pokazuje istraživanje koje su uradili Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava i agencija Ipsos.

- Veoma mi je drago što su građani prepoznali istinsku nameru i volju Zaštitnika građana da bude oslonac i podrška građanima koji ne mogu da ostvare svoja prava kod nadležnih državnih organa. O tome svedoči i višestruko povećan broj obraćanja građana ovoj instituciji tokom 2020. godine - izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zbog cele situacije sa pandemijom Institucija Zaštitnika građana ove godine imala je nekoliko puta više posla nego prethodnih godina zbog čega smo reorganizovali način rada naših stručnih službi, uvećali  broj postupaka pokrenutih po sopstvenoj inicijativi i pojačali nadzor nad ostvarivanjem prava građana, izjavio je Pašalić.

Zaštitnik građana će nastaviti da pojačano kontroliše rad nadležnih organa po pitanju ostvarivanja garantovanih prava građana, posebno kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva, uzimajući u obzir izmenjene uslove života koje je nametnula pandemija virusa Kovid-19, naglasio je Pašalić.

Istraživanje pokazuje da su kao najugroženija ljudska prava u Srbiji u 2020. godinu koju je obeležila pandemija virusa Kovid-19 građani Srbije označili pravo na zdravlje, pravo na slobodu kretenja i slobodu medija.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading